Artikelen
➔ Bekijk alle artikelenDe wendbaarheid van taal
Wie niet sterk is moet slim zijn. Zo zou je het optreden van de vos kunnen typeren. Niet door grof geweld, maar door mooie en vooral slimme praatjes pakt Reynaert zijn tegenstanders aan.
Het boekenweekgeschenk van de chatbotjes
Nog even over het boekenweekgeschenk. Ik heb vernomen dat de familie Chabot het niet eens zelf gaat schrijven, maar gewoon een chatbot de prompt geven: schrijf een boekenweekgeschenk over onze hond in de stijl van Bart Chabot en Splinter Chabot. Nu, dat kan ik zelf ook wel.
Familienamen, hoe spreek je ze uit: Omtzigt
Bij de voorbeelden van familienamen waarbij sprake is van frictie tussen schrijfwijze en uitspraak hoort ook de familienaam Omtzigt.
Zing Pfeijffer gans de natie
Ja werkelijk ik leef in verwarrende tijden! Voor het allereerst in 25 jaar – een hele kwarteeuw jawel – ben ik het van harte, hartgrondig en 100% eens met Ilja Leonard Pfeijffer
Oproep: Bijdragen erebundel A.F.Th. van der Heijden
In december bestaat De tandeloze tijd-cyclus van A.F.Th. van der Heijden 40 jaar en de stichting De tandeloze tijd wil daar uiteraard aandacht aan besteden in de vorm van een bundel essays, bijdragen, herinneringen, enz.
Nieuw nummer Taal en Tongval verschenen
Onlangs is verschenen aflevering 75.1 van Taal en Tongval, “wetenschappelijk tijdschrift over taalvariatie in Nederland en Vlaanderen, waarin ook aandacht wordt geschonken aan naburige taalgebieden en aan het Nederlands verwante talen”.
Themanummer TNTL: meertaligheid in de achttiende eeuw
Het Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (TNTL) publiceert Nederlands- en Engelstalige artikelen op het gebied van de neerlandistiek. De taal- en letterkundige bijdragen beslaan een breed spectrum aan diachrone en synchrone onderwerpen uit de Middeleeuwen tot het heden.
Verschenen: Taal op school. 75 vragen over taalbeleid in het secundair onderwijs
Voor het boek Taal op school sloegen Kris Van den Branden en Marieke Vanbuel de handen in elkaar om de laatste stand van zaken over taalbeleid in het secundair onderwijs te verzamelen.
➔ Verschenen: Taal op school. 75 vragen over taalbeleid in het secundair onderwijs
Wat is poëzie? Hoe instagrampoëzie poëzieopvattingen onthult
Een veelgehoorde kritiek op instagrampoëzie is dat het te simpel, zelfs geen poëzie zou zijn. Bram Schillemans ontrafelt de poëtica van de instagrampoëzie.
➔ Wat is poëzie? Hoe instagrampoëzie poëzieopvattingen onthult
Argumenteren met misinformatie: dat is niet redelijk, toch?
‘De pragma-dialectiek biedt een frisse kijk op waarom misinformatie de overhand kan hebben in argumentatieve situaties.’ Suzanne Schuurman illustreert aan de hand van de pragma-dialectiek hoe misinformatie deel wordt van het politiek debat.
➔ Argumenteren met misinformatie: dat is niet redelijk, toch?
Neerlandistiek voor de klas
➔ Meer Neerlandstiek voor de klasVerschenen: Taal op school. 75 vragen over taalbeleid in het secundair onderwijs
Voor het boek Taal op school sloegen Kris Van den Branden en Marieke Vanbuel de handen in elkaar om de laatste stand van zaken over taalbeleid in het secundair onderwijs te verzamelen.
➔ Verschenen: Taal op school. 75 vragen over taalbeleid in het secundair onderwijs
Nieuw leermiddel over de Lucifer van Vondel
Hoe kun je leerlingen van het middelbaar onderwijs vandaag de dag nog motiveren voor de lectuur de Lucifer van Vondel?