De neerlandistiek is een dynamisch vakgebied – ook buiten Nederland en Vlaanderen. Aan zo’n 130 universiteiten buiten het Nederlandse taalgebied doceren ongeveer 500 docenten Nederlands als vreemde taal in 40 landen en leren ruim 14.000 studenten Nederlands.
Het katern Mondiaal Neerlandistiek wil dit internationale en diverse deel van ons vakgebied belichten: het onderwijs dat buiten het taalgebied gegeven wordt, de onderzoeksprojecten, de diverse loopbaantrajecten van internationale neerlandici, het werk van vertalers en cultureel bemiddelaars, enzovoort.
Voor de realisatie van dit katern werkt Neerlandistiek samen met de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN). De IVN ondersteunt en stimuleert het onderwijs en onderzoek Nederlands aan academische instellingen wereldwijd en werkt aan het vergroten van de zichtbaarheid van de neerlandistiek binnen en buiten het taalgebied.
Net als op de rest van deze website verschijnen alle stukken op dit katern onder de verantwoordelijkheid van de auteur; deze behoudt ook het auteursrecht. Artikelen komen niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de IVN of Neerlandistiek.
Redactie
Gemma Blacker (alumna Universiteit van Sheffield)
Bojana Budimir (Universiteit van Belgrado)
Oana Ciuraru (Universiteit van Boekarest, redactiesecretaris)
Alwyn Roux (Universiteit van Zuid-Afrika)
Jihie Moon (Hankuk Universiteit voor Buitenlandstudies Seoul)
Micaela Van Muylem (Nationale Universiteit van Córdoba)
Dolores Ross (Universiteit van Triëst)
Annemarie Toebosch (Universiteit van Michigan, Nederlands, Joodse Studies)
Kopij
Neerlandici uit alle hoeken van de wereld worden van harte aangemoedigd om hun stukken te sturen naar de redactie. Denk aan opiniestukken, recensies, verschenen publicaties, verslagen van cursussen of evenementen, of een introductie van je vakgroep (zie de rubriek hieronder).
Bekijk hier de kopij-instructies. Je kunt je tekst indienen via mondiaal@neerlandistiek.nl.
De redactie zal na ontvangst inhoudelijk naar je tekst kijken om te bepalen of het stuk in het katern past. Twijfel je aan de kwaliteit van het taalgebruik in jouw tekst? Als je wilt, dan is er de mogelijkheid om tekstuele feedback te ontvangen van Jan Renkema (emeritus hoogleraar Tekstkwaliteit aan de Universiteit van Tilburg). Geef het in je mail aan als je daar gebruik van wil maken.
Vakgroepen in de etalage
Om de internationale neerlandistiek zichtbaarder te maken en de communicatie tussen neerlandici wereldwijd te faciliteren, willen we regelmatig vakgroepen neerlandistiek in de etalage zetten.
Hier vind je suggesties voor informatie die je ter sprake zou kunnen brengen als je jouw vakgroep op Mondiaal Neerlandistiek wil presenteren.