Jong Neerlandistiek
➔ Bekijk alle artikelenEen shockerende schrijver?
De aardbeving van Lissabon in 1755 trok over Europa net als de beeldenstorm van de Verlichting dat deed. Filosofen en schrijvers werden aan het denken gezet: wat zijn de implicaties van dit soort gebeurtenissen, hoe moeten we de samenleving inrichten? Pieter van Woensel (1747-1808), een schrijver die rampen en revoluties aan elkaar gelijkstelde, was één van hen.
De woordenschat van Kinderen voor Kinderen
Wordt de krimpende woordenschat bij de Nederlandse jeugd weerspiegeld in de liedjes van Kinderen voor Kinderen?
Gij zijt of toch maar gij bent?: een kwestie van smaak
In tegenstelling tot Nederlanders, gebruiken Vlamingen in hun dagelijks leven voor het tweede persoon enkelvoud vaak het woord ‘gij’.
De hemel is altijd paars (2021) van Sholeh Rezazadeh
“Ik heb nooit begrepen waarom de mens belangrijker is dan wie of wat…
Het engeltje en het duiveltje op jouw schouder
Mirte Wassink van het Christelijk Lyceum in Apeldoorn over het telefoonverbod in een prijswinnend essay.
De digitale nomade
Rianne Flikkema van de CSG Bogerman in Sneek over het telefoonverbod op school.
Stop met het handhaven van een microscoop-beleid
Daphne Vogelaar, leerlinge van het Theresialyceum in Tilburg, verplaatste zich in de gedachtewereld van een docent om door te dringen in het essayverbod.
Bezonken rood (1981) van Jeroen Brouwers
‘De wind, die eigenlijk alleen zo nu en dan maar eens komt neergestreken,…
Media
➔ Bekijk alle mediaPodcast: Leve(n) lezen met Philip Huff
Moet een schrijver de mensen in zijn omgeving om toestemming vragen als hij over ze wil schrijven? Is alles zegbaar of kunnen woorden tekort schieten? En kan een man eigenlijk wel over moederschap schrijven? Het zijn vragen die naar voren komen na het lezen van ‘De argonauten’ (2015) van Maggie Nelson, het favoriete boek van Philip Huff.
Podcast: Leve(n) Lezen met Adriaan van Dis
Nederlands-Indië is een terugkerend onderwerp in het werk van Adriaan van Dis en het is dan ook niet zo gek dat hij in deze aflevering zelf een belangrijk Indonesisch boek meebrengt. Marit en Nynke spreken de schrijver over ‘Winarta’ van Basuki Gunawan. Daarnaast kom je te weten: wanneer trekt Adriaan van Dis een jurk aan? Wie vindt hij ‘sukkeltjes’? En wie zijn ‘de cokesnuivers van het eerste uur’?
Podcast Leve(n) Lezen: Nirwana met Kluun
Het favoriete boek van bestsellerauteur Kluun is het ‘magnum opus’ van een andere bestsellerschrijver (Tommy Wieringa). Wat fascineert hem zo? Kluun is ook leesbevorderaar op tiktok: kun je dit soort ‘hardcore’ literatuur ook verkopen via dat medium?
Ludmilla Coornstra, redacteur bij Onze Taal
Een nieuwe aflevering van de podcast #WijZijnNeerlandici.