Binnen de afdeling Neerlandistiek van de Faculteit der Geesteswetenschappen is een vacature voor een hoogleraar Mondiale dynamiek van de Nederlandse letterkunde.
Wat ga je doen
Context van de leerstoel – De huidige ontwikkelingen op het gebied van globalisering, digitalisering en de toenemende maatschappelijke diversiteit nodigen uit tot vernieuwing in onderwijs- en onderzoeksgebieden. Deze vernieuwing heeft geleid tot de leerstoel ‘Mondiale dynamiek van de Nederlandse letterkunde’ waarin de Nederlandse letterkunde wordt bestudeerd vanuit een mondiaal perspectief. Ook is er behoefte aan integratie van actuele mondiale thematiek als (post-)kolonialisme; identiteit en migratie in het werkveld van de Nederlandse letterkunde.
De leerstoel ‘Mondiale dynamiek van de Nederlandse letterkunde’ maakt onderdeel uit van de capaciteitsgroep Nederlandse letterkunde. De capaciteitsgroep bestaat uit 6.9 fte vaste stafleden. De groep van letterkundigen aan de afdeling Neerlandistiek is zowel in onderwijs, onderzoek als in maatschappelijke bijdragen dynamisch, interdisciplinair, internationaal gericht en vernieuwend. De hoogleraar ‘Mondiale dynamiek van de Nederlandse letterkunde’ is werkzaam op het gebied van de historische letterkunde. Een nauwe samenwerking met de meer modern letterkundigen wordt verwacht. Verder zal de nieuwe hoogleraar bijdragen aan samenwerking met aangrenzende vakgebieden binnen en buiten de faculteit die onderzoek doen en onderwijs verzorgen binnen het (letterkundige) veld van mondiale dynamiek.
Onderwijs – De betreffende groep verzorgt onderwijs en coördinatietaken binnen diverse opleidingen zoals de bacheloropleiding Nederlandse Taal en cultuur; de masteropleiding Neerlandistiek en de duale master redacteur/editor. De hoogleraar zal onderwijs verzorgen in verschillende opleidingen zowel in de bachelor- als in de masteropleidingen en zal tevens scripties en stages begeleiden (zowel in het Nederlands als in het Engels). Gezien de deelname in diverse opleidingen is de hoogleraar aantoonbaar in staat multi- en interdisciplinair te kunnen werken. De hoogleraar is in staat om vernieuwingen aan te brengen in het curriculum en heeft affiniteit met aantrekkelijke en moderne didactische werkvormen en methoden en heeft oog voor diversiteit van de studentenpopulatie.
Onderzoek – De hoogleraar maakt deel uit van het programma van Amsterdam School of Historical Studies en zoekt aansluiting met onderzoekers uit andere instituten binnen en buiten de faculteit. Het aanleggen en onderhouden van een internationaal netwerk en participatie in (inter)nationale projecten wordt van de hoogleraar verwacht. Het is van groot belang dat de hoogleraar in staat is om externe onderzoeksgelden te verwerven om zo een duurzame onderzoeksgroep op te bouwen.
Leiderschap – De hoogleraar vervult diverse leiderschapstaken. De afdeling Neerlandistiek bestaat op dit moment uit drie capaciteitsgroepen waarvan de stafleden in diverse opleidingen participeren en onderdeel uitmaken van verschillende onderzoeksinstituten. De hoogleraar zal voorzitterstaken op zich nemen op niveau van de capaciteitsgroep. Daarnaast is de te verwerven hoogleraar op termijn beschikbaar als voorzitter van de afdeling; als directeur van een onderzoeksinstituut; als opleidingsdirecteur en is bereid zitting te nemen in diverse commissies.
NB – Binnen de afdeling Neerlandistiek zijn momenteel twee vacante leerstoelen: ‘Mondiale dynamiek van de Nederlandse letterkunde’ (historisch perspectief) die in de huidige vacaturetekst wordt beschreven, en de leerstoel ‘Nederlandse letterkunde en intermedialiteit’. Een verschuiving van perspectieven is eventueel mogelijk indien uitstekende kandidaten zich melden die de leerstoel vanuit een ander perspectief willen bekleden. De motivatie hiervoor dient toegelicht te worden in de sollicitatiebrief.
Wat vragen we van jou
Gezocht wordt naar een hoogleraar die geschoold is in de Nederlandse letterkunde, die een innovatieve onderwijs- en onderzoeksagenda heeft waarbinnen de mondiale dynamiek van de Nederlandse letterkunde van toepassing is, en die in staat is het historisch perspectief te betrekken bij meer actuele thema’s rondom de mondiale dynamiek van de Nederlandse letterkunde. Het is belangrijk dat de hoogleraar het vakgebied zowel wetenschappelijk als maatschappelijk uitdraagt. De hoogleraar heeft aantoonbare ervaring met het verwerven van externe onderzoeksgelden, het begeleiden van promovendi en het uitvoeren van onderzoeksprojecten. Het is zeer belangrijk dat de hoogleraar beschikt over inspirerende didactische vaardigheden en in staat is om een innovatieve bijdrage te leveren aan de diverse curricula om zo een grotere en meer diverse groep van studenten aan te trekken.
Jouw ervaring en profiel
Wij vragen de volgende kwalificaties:
- gepromoveerd binnen het gebied van de Nederlandse letterkunde of een verwant veld met aantoonbare affiniteit met de historische letterkunde;
- excellente academische reputatie en publicatie track record;
- inspirerende docent met ervaring op alle niveaus van het academische onderwijs;
- excellente bestuurlijke en leiderschapskwaliteiten en aantoonbare ervaring met bestuur en leidinggeven;
- aantoonbare ervaring met het ontwikkelen en vernieuwen van onderwijsprogramma’s op BA en MA niveau;
- heeft in het verleden met succes beurzen en externe financiering verworven;
- ervaring met het begeleiden van PhD studenten en junior onderzoekers;
- onderdeel van een netwerk van academische en culturele instanties en cultureel erfgoed;
- aantoonbare ervaring met werken in een multidisciplinair of interdisciplinair verband;
- aantoonbare ervaring met valorisatie van kennis zowel binnen als buiten een academische setting;
- spreekt vloeiend Nederlands en Engels.
Laat een reactie achter