
Op woensdag 12 mei is het een eeuw geleden dat de debuutbundel ‘Het verlangen’ uitkwam van J.C. Bloem. Van 1900 tot 1905 woonde hij in Leiden, waar hij de HBS bezocht. Dit is voor dichter Leo van Zanen aanleiding om een ‘Leids drieluik’ uit te brengen van filmpjes over deze grote en bekende Nederlandse dichter. Hiermee wil hij de schrijver eren van onsterfelijke versregels als ‘wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos, ter grootte van een krant.’
Het eerste filmpje verschijnt op YouTube op 10 mei, de geboortedag van Bloem. Op 12 mei is er het tweede filmpje ter gelegenheid van de verschijning van Bloems debuut. Op 10 augustus wordt een derde filmpje gepubliceerd met een gevarieerde voordracht van gedichten van Bloem.
Dood
J.C. (Jacques) Bloem (1887-1966) is de dichter van de sombere Hollandse luchten en het besef dat de dood moet worden aanvaard. Denkend aan de dood kan ik niet slapen, en niet slapend denk ik aan de dood. Altijd november, altijd regen. Men begint met het leven te aanvaarden en eindlijk aanvaardt men de dood, dat zijn enkele beroemde versregels zich in het Nederlandse collectieve geheugen hebben genesteld.
Bloem woonde in Oudshoorn, nu onderdeel van Alphen aan den Rijn. In zijn HBS-tijd zat hij op kamers bij zijn geschiedenisleraar Jan Kunst op de Langebrug. Op de voorgevel van het huis prijkt een plaquette en aan de achterkant is Bloems gedicht ‘Verlaine’ op een muur aangebracht door Stichting TEGEN-BEELD.
Klein oeuvre
Bloems roem berust op een relatief klein oeuvre: 161 gedichten, geschreven in een periode van 47 jaar. In ‘Dichterschap’ vraagt hij zich zelf af: Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten, voor de rechtvaardiging van een bestaan, in ’t slecht vervullen van onnoozle plichten om den te karigen brode allengs verdaan ? Dit beknopte oeuvre leverde hem in elk geval wel een paar prestigieuze prijzen op. In 1949 was dat de Constantijn Huygens-prijs, in 1952 de P.C. Hooftprijs en in 1965 de Prijs der Nederlandse Letteren.
Link naar filmpjes
De abonnees van Leo van Zanens nieuwsberichten ontvangen de links naar deze filmpjes automatisch in hun mail.
De link naar het eerste filmpje (voor 10 mei) is: https://youtu.be/zrZZ50S7O_c
Het tweede filmpje (voor 12 mei): https://youtu.be/WN0X_PDJ4Ec
Laat een reactie achter