‘Come poor boy and let me love you.’ Homo-erotische teksten maakten deel uit van het ruime indoctrinatieproces waarmee de jonge, geradicaliseerde Gezelle zijn leerlingen tot het priesterschap wilde brengen. Ook de missieroeping en de anglo lie, de zoeavencultus en een dweepzieke binding aan de paus stonden centraal in zijn fundamentalistische geloofsvisie. Als opiniemaker keerde hij zich af van alle vernieuwingen, zelfs van de jonge christendemocratie. Hij verdedigde een verzuilde klassenmaatschappij, stimuleerde een barokke kerkcultus en integreerde zijn gebruikspoëzie in een repressief paternalisme. Zijn culturele identiteit steunde tevens op de romantisering van het eigene: vooral het taalparticularisme en de restauratie van een roemvol verleden stonden hierbij centraal. Via een laagdrempelige natuurlyriek suggereerde de auteur een alomtegenwoordig godsbeeld. Zo hanteerde de lokale kerk decennialang Gezelles oeuvre als een propagandamiddel voor de verspreiding van behoudsgezinde normen en dogma’s. Pas met de doorbraak van de secularisering werd zijn gecanoniseerd oeuvre in een ruimer referentiekader geplaatst.
BESTEL NU! ‘Gezelle in context: taal, macht en identiteit’ Formaat 240 mm x 170 mm | 418 pagina’s | softback Schrijf € 28 over per boek, pak- en zendkosten inbegrepen Guido Gezellekring vzw – BE14 7340 4648 9883 Naam, adres en woonplaats | Communicatie: JVGEZELLE We verzenden het boek van zodra uw betaling is binnengekomen. U kan ook altijd terecht op onze webshop hiervoor: www.guidogezellekring.be/winkel
JULIEN VERMEULEN Na studies germanistiek (KUL) en afrikanistiek (UG) behaalde Julien Vermeulen een doctoraat over de Nederlandstalige Congoliteratuur (UG, 1986). Hij was docent aan de Hogeschool VIVES te Kortrijk en aan de Université de Lille III. In 2015 publiceerde hij Guido Gezelle, een vakman in de Kortrijkse binnenstad.
Laat een reactie achter