De Volkskrant noemde Podium van Europa ‘een begeesterend boek over de pioniersjaren van de Amsterdamse Schouwburg’ en deelde 4 sterren uit. Toch nog niet overtuigd? Kijk dan naar de mini-docu’s waarin onder andere auteur Frans Blom laat zien waarom dit hét verhaal is dat je als geschiedenisliefhebber moet lezen deze zomer.
In Podium van Europa schrijft Frans Blom vol overgave wat het belang van de Amsterdamse Schouwburg in onze geschiedenis is. In deze video vertelt hij alvast wat meer over de geldkwesties rondom theater in de 17de eeuw. Een tijd vóór gesubsidieerd theater. Sterker nog: de opbrengsten gingen retour naar de stad, om onder andere weeshuizen te onderhouden.
De Amsterdamse Schouwburg was in de 17e en 18de eeuw anders dan we het nu gewend zijn. Het was een soort volkstheater, voor vier stuivers had je al een kaartje, en voor de programmering werd veel inspiratie gehaald uit onder andere Spanje en Engeland.
Wat voor acteurs waren er te zien in de Schouwburg van de 17de eeuw? Frans Blom schreef Podium van Europa en weet er alles van. ‘Je verdiende toen als acteur helemaal niet zoveel geld, dus veel acteurs klusten bij. Als belichter bijvoorbeeld, om de kaarsen aan te steken, of ze brachten tussen het acteren door haring en bier rond voor de bezoekers.’
Laat een reactie achter