Persbericht Literatuurmuseum
Schrijver, classicus en dichter Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schonk onlangs zijn schrijversarchief aan het Literatuurmuseum. “Heel bijzonder, omdat archiefmateriaal meestal uit nalatenschappen afkomstig is en dus literatuurgeschiedenis betreft. In dit geval is het nog amper geschiedenis: dit is levende literatuur van een schrijver die in het midden van zijn carrière zit”, vertelt Bertram Mourits, Hoofd Collecties van het Literatuurmuseum. Hij onderzocht het materiaal en schreef er het artikel ‘En je gaat hem wél af maken’ over, nu te lezen op Literatuurmuseum.nl. Ook het recent verworven schrijversportret door schilder Casper Faassen is op de website te zien.
Pfeijffers schrijversarchief
De grote schenking van Ilja Leonard Pfeijffer bestaat uit drie delen: een prachtig dossier over het fictieve land ‘Mocanië’, het land dat hij zelf in zijn jeugd bedacht met een eigen taal, een eigen geschiedenis en zelfs met een eigen nationaal voetbalelftal. De twee overige delen van de schenking bestaan uit een verzameling agenda’s die een inkijkje geven in het persoonlijke leven van Pfeijffer en zijn aantekenboekjes, tientallen Moleskines, waarin we de schrijver op de voet kunnen volgen.
Nieuw portret
In de Nationale Schrijversgalerij op Literatuurmuseum.nl kan iedereen dwalen langs de indrukwekkende collectie schrijversportretten die het museum bezit. Er zijn drie portretten van Ilja Leonard Pfeijffer te bewonderen, waaronder het recent verworven portret van Casper Faassen. Enerzijds is het een vaag portret, de oogkassen vallen in de schaduw, er zit een waas voor en een laag kunstmatig aangebracht craquelé. Zo vaag en mystiek als dit klinkt: het neemt niet weg dat iedereen onmiddellijk Ilja Leonard Pfeijffer zal herkennen. Faassen verbeeldt zijn onderwerp herkenbaar en onduidelijk tegelijk.
Laat een reactie achter