Wie aan Beuys denkt, ziet een kunstenaar omgeven door gebiologeerde studenten, een sjamaan met een vilten hoed, een man die zich in een kamer opsluit met een coyote, een opruier doordesemd met ironie. Zijn werk is van grote betekenis geweest, een soort activistische Duchamps. Zou zo’n kunstenaar nog kunnen bestaan? Kunnen we nog ademloos luisteren naar een kunstenaar die zichzelf tot een mythe maakt? Hebben we hem niet meer nodig, omdat we, zoals Beuys propageerde, intussen allemaal kunstenaars zijn geworden en de godganse dag onszelf scheppen en modelleren? Op initiatief van schrijfster en beeldend kunstenaar Emily Kocken onderzoekt De Gids in deze special de betekenis en relevantie van Beuys’ erfenis.
Met themabijdragen van Alma Apt (podcast), Maria Barnas, Asha Karami (poëzie), Michael Tedja, Emily Kocken (essays) en Berend Strik (beeld).
Ook in dit nummer: verhalen van Rob van Essen en Oscar Spaans, poëzie van Anneke Brassinga, Lies van Gasse, Hester Knibbe, Martin Reints, Ike Krijnen, en Lotte Loncin. Tot slot essays van Mischa Andriessen, Piet Gerbrandy, Emy Koopman, Jannah Loontjens, Nisrine Mbarki, en Dirk van Weelden.
- Hier vindt u het nieuwe nummer van De Gids.
- Meer info over abonnementen.
Laat een reactie achter