Vorig jaar nam Lia van Gemert afscheid van de Universiteit van Amsterdam, door de omstandigheden geruisloos. Dit symposium, op de ochtend van haar afscheidsrede later die middag, markeert dit bijzondere moment. Op donderdag 18 november vanaf 10.00 uur vindt in de Doelenzaal (Singel 425) een symposium plaats over een onderwerp dat Lia nauw aan het hart ligt: de populariteit en popularisering van de historische Nederlandse letterkunde. Om bezoekers van buiten de stad gelegenheid te geven het evenement bij te wonen zal het voor belangstellenden ook online te volgen zijn.
Op het symposium zullen drie sprekers hun persoonlijke visie geven over de drie gebieden die altijd Lia’s bijzondere interesse hebben gehouden: de wetenschappelijke bestudering van historische populaire literatuur, historische teksten in het onderwijs, en het tot leven wekken van historische teksten in de maatschappij, in het bijzonder het toneel.
Programma
10.00 Inloop met koffie en thee (locatie: Doelenzaal)
10.30 Opening
10.40 Nelleke Moser: Op zoek naar Lena: verborgen vrouwen in het archief
11.00 muzikaal intermezzo 1: Oeds van Middelkoop en Raymond Honing spelen W.F. Bach, duet in G
11.10 Erwin Mantingh: Op zoek naar L3: het lied, literairhistorisch redeneren en literatuurgeschiedenis
11.30 Muzikaal intermezzo 2: Oeds van Middelkoop en Raymond Honing spelen Michel Pignolet de Montéclair, uit het zesde concert voor twee fluiten in b: Allemande, Forlane, Passacaille, Passepied
11.40 Imre Bésanger: Op zoek naar de spelregels van vroegmodern theater: de dramatiek tussen de regels
12.00 De Alphaman: Van student Nederlands tot… De Alphaman!
12.15 Gelegenheid voor reacties
12.35 Afsluitende woorden
Aanmelden
U kunt zich tot uiterlijk 10 november aanmelden met de rode knop via deze link. Geef hier op of u aanwezig bent in de Doelenzaal of dat u het symposium online wil volgen.
Elly Groenenboom-Draai zegt
Helaas kan ik niet aanwezig zijn, Lia, maar ik wens je een mooie dag en alle goeds voor de toekomst, en dank je hartelijk voor je steun inzake de kwestie ‘Focquenbroch’.