Datum: Vrijdag 19 november 2021
Plaats: Dordrechts Museum
Zeshonderd jaar geleden vond de Sint-Elisabethsvloed plaats. In de nacht van 18 op 19 november 1421 brak een dijk in de omgeving van Dordrecht. Al snel na de overstroming deden verhalen de ronde over 100.000 verdronkenen en 72 dorpen die voorgoed in de golven waren verdwenen.
De verhalen over een overstroming van Bijbelse proporties vormden de basis voor een rijke herinneringscultuur. Vanaf de vijftiende eeuw hebben talloze schilders, schrijvers, prenten- en kaartenmakers verhalen over de ramp vereeuwigd. Zo sprak de Dordtse brouwer Mathijs Jansz. Balen van een ‘grote en vreeselike vloed’. De mythevorming en culturele verbeelding hebben ervoor gezorgd dat de Sint-Elisabethsvloed tot op de dag van vandaag voortleeft in het collectieve geheugen als een van de grootste rampen in de Nederlandse geschiedenis. De ramp vormt ook een spiegel voor het heden: welke lessen kunnen toekomstige generaties trekken uit de ‘grote en vreeselike vloed’?
Het Dordrechts Museum biedt, in samenwerking met de Radboud Universiteit, een gevarieerd middagprogramma met muziek van Camerata Trajectina en experts op het gebied van de Sint-Elisabethsvloed.
Programma
13.30 uur Inloop met koffie/thee
14.00 uur Welkomstwoord
Willy de Zoete (gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, Provincie Zuid-Holland)
Muziek
Watersnoodliederen van het muziekensemble Camerata Trajectina
Sprekers
Dordrecht aan de horizon. Veranderingen in de visuele verbeelding van de Sint-Elisabethsvloed – Hanneke van Asperen (onderzoeker, Radboud Universiteit)
De zee die brult van toorn. De verbeelding van de Sint-Elisabethsvloed in de literatuur – Lotte Jensen (hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit)
Elisabeth en de Vloed. De ramp van 1421 als tentoonstelling – Marianne Eekhout (conservator geschiedenis, Dordrechts Museum)
Panelgesprek o.l.v. Adriaan Duiveman (promovendus Radboud Universiteit)
Maarten Kleinhans (hoogleraar Biogeomorfologie, Universiteit Utrecht), Jan Bonjer (dijkgraaf Hollandse Delta) en Bert Toussaint (Rijkswaterstaat) gaan in gesprek over de impact van de Sint-Elisabethsvloed en de lessen die we daaruit kunnen leren.
Moderator
Marieke van Egeraat (promovendus, Radboud Universiteit)
16.15 uur Gelegenheid tot het bezoek van de tentoonstelling Elisabeth en de Vloed
De toegang van het symposium is gratis. Wel dient u zich vooraf aan te melden via https://www.dordrechtsmuseum.nl/symposiumelisabeth/
Laat een reactie achter