(ref. ZAP-2021-121)
Aan de faculteit Letteren van de KU Leuven zijn er twee voltijdse ambten in het zelfstandig academisch personeel vacant in het domein van de moderne Nederlandse letterkunde.
Opdracht
Onderzoek
Je onderzoeksexpertise situeert zich op het terrein van de moderne Nederlandse letterkunde (19e-21ste eeuw). Je volgt de ontwikkelingen in het (inter)nationaal onderzoek op dit terrein op, bouwt een eigen, ambitieus onderzoeksprogramma uit, waarmee je onderzoeksfinanciering verwerft en nationale en internationale samenwerkingsverbanden opzet, en je publiceert je onderzoeksresultaten in gerenommeerde (internationale) publicaties. Je besteedt daarbij ook aandacht aan de valorisatie van je onderzoek en de brede maatschappelijke impact ervan.
De voorkeur gaat uit naar onderzoek dat complementair is aan de onderzoeksprioriteiten, onderzoekslijnen en onderzoeksnetwerken binnen de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap.
Onderwijs
Je opdracht omvat het uitwerken en verzorgen van onderwijs in de opleidingen Taal- en Letterkunde (bachelor en master) en de master Westerse literatuur/Western literature in het domein van de moderne Nederlandse letterkunde (19de-21ste eeuw). De onderwijsopdracht, die een omvang van ongeveer 26 SP zal hebben, omvat bij aanvang onder meer de volgende of soortgelijke vakken:
- Nederlandse letterkunde I: moderne literatuur (4 stp.) [Ba1]
- Nederlandse letterkunde II: naoorlogse literatuur (4 stp.) [Ba2]
- Nederlandse letterkunde III: proza (4 stp.) [Ba3]
- Nederlandse letterkunde III: poëzie (4 stp.) [Ba3]
Daarnaast is er een pakket van vakken op masterniveau, die onder meer inzoomen op twintigste-eeuwse en hedendaagse letterkunde, verhaal- en poëzietheorie en de literaire wereld. Tot de onderwijsopdracht behoren ook de onderwijscomponent moderne Nederlandse letterkunde van de campus te Kortrijk (parallelvakken van de Leuvense vakken in BA1 en 2), de begeleiding van bachelorpapers en masterproeven, alsmede een actieve medewerking aan de Educatieve Master Talen (bv. via begeleiding van onderwijsonderzoekspapers).Naargelang de specialismen van de kandidaten zal de opdracht in overleg evenwichtig verdeeld worden (met de mogelijkheid nog een aanvullende lesopdracht in de master-na-masteropleiding Literatuurwetenschap op te nemen).
Je verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs, in lijn met de visie van de KU Leuven, die gericht is op activerend, onderzoeksgebaseerd onderwijs (voor meer informatie, zie: http://www.kuleuven.be/onderwijs/visie-en-beleid). Je maakt gebruik van de mogelijkheden voor onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit aanbieden. Engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel wordt als vanzelfsprekend beschouwd.
Dienstverlening
Wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening vormen een essentieel onderdeel van je takenpakket. Je bent bereid om interne administratieve en bestuurlijke taken op te nemen en neemt een actieve rol op in het versterken van de banden tussen de opleiding en het onderwijs- en werkveld, met een bijzondere aandacht voor outreach-projecten op het vlak van literatuuronderwijs.
Profiel
De kandidaten moeten houder zijn van een diploma van doctor in de Letterkunde (of gelijkaardig) met een aantoonbare expertise in de moderne Nederlandse letterkunde (19de-21ste eeuw). Zij hechten in onderwijs en onderzoek voldoende belang aan tekstanalyse en aan een comparatief perspectief (Nederlandse literatuur in een ruimere internationale context).
De kandidaten beschikken over uitstekende organisatorische kwaliteiten en didactische vaardigheden en zijn teamspelers. Ze kunnen een uitstekend onderzoeksdossier voorleggen dat getuigt van internationale profilering (netwerk, een visie op Neerlandistiek vanuit internationaal perspectief) en een uitgewerkt onderzoeksplan voor de komende jaren.De onderwijsopdrachten vergen een onmiddellijke en grondige kennis van het Nederlands. Een goede kennis van het Engels (niveau B2) is daarnaast een vereiste.
Aanbod
Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende en internationale omgeving. Afhankelijk van je dossier en kwalificaties word je aangesteld of benoemd in één van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar. Junior onderzoekers worden doorgaans aangesteld als docent tenure track voor een periode van 5 jaar. Nadien worden ze, bij positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent. Aan alle graden van het ZAP is het ius promovendi verbonden en het statuut biedt de mogelijkheid om promotie te maken naar een hogere graad. De startdatum voor deze posities is 1 oktober 2022.
Om de wetenschappelijke integratie en de opstart van onderzoek te faciliteren biedt KU Leuven een startfinanciering van 100.000 euro aan nieuwe professoren aan, voor zover zij geen substantiële andere financiering hebben (bv. ERC) en voor minstens 50 % zijn aangeworven.
De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, loopbaancoaching voor de partner…
Interesse?
Bij uw motivatiebrief voegt u een onderzoeksplan (max. 2 pagina’s) toe. Daarnaast schetst u in een onderwijsplan uw visie op academisch onderwijs (max. 1 pagina).
Meer informatie is te verkrijgen bij de decaan, prof. dr. Liesbet Heyvaert, tel.: +32 56 24 61 45, mail: liesbet.heyvaert@kuleuven.be of bij de bestuurder van de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap, prof. dr. Geert Claassens, tel.: +32 16 32 48 60, mail: geert.claassens@kuleuven.be.Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal u bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.
Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 06/01/2022 via onze online sollicitatietoepassing
KU Leuven wil een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking. Hebt u vragen in verband met toegankelijkheid of ondersteuningsmogelijkheden, dan kan u ons contacteren via diversiteit.HR@kuleuven.be.
Laat een reactie achter