In het tijdvak waarin Bilderdijk leefde was het niet zozeer de vraag of je een ramp zou meemaken maar wanneer. Overstromingen, epidemieën en branden waren aan de orde van de dag. Dergelijke gebeurtenissen leidden tot een stroom aan publicaties: journalisten brachten verslag uit, dichters schreven gelegenheidspoëzie en experts publiceerden verhandelingen over de vraag hoe nieuwe rampen te voorkomen waren.
Dit Jaarboek Bilderdijk bevat onder meer bijdragen over de buskruitramp van 1807, die de binnenstad van Leiden verwoestte, en de watersnoodramp van 1825, die grote delen van de noordelijke provincies van Nederland trof. Ook is er aandacht voor de wijze waarop catastrofes in Nederlands-Indië werden beleefd.
Inhoudsopgave
Redactioneel
Robert Verhoogt, De ramp der rampen. Willem Bilderdijk en Jean-André de Luc over de Zondvloed en de geologie
Peter Altena, ‘Menschlievendheid schikt hulp van boven’. Evert Schonck, Lambert Stoppendaal en de Nijmeegse watersnood van 1784 en 1799
Lotte Jensen, ‘De rampen die Hij zendt, zijn liefdebanden’. De gezangen van Rhijnvis Feith
Arti Ponsen, ‘Een vreemde Prins als vorst ons opgedrongen’. Koning Lodewijk Napoleon als vaderlandse held
Marinus van Hattum, ‘Eene Overstrooming is den Poëet altijd welkom’. Dichters over de watersnood van 1820
Marieke van Delft, ‘Rijs op, mijn kind, rijs op! de dijk is doorgebroken’. De watersnoodramp van 1825
Rick Honings, Een vaccinator op bezoek bij Bilderdijk. P.P. Roorda van Eysinga in Haarlem en Indië
Boekbesprekingen
Anneloek Scholten, ‘De negentiende-eeuwse fascinatie voor de ondergrond’ (over Robert Verhoogt. Op reis door de aarde: Onder de grond in de negentiende eeuw, 2020)
Joseph Paardekoper, ‘Kun je nog zingen, huiver dan mee!’ (over de cd Treur Nederland. rampliederen door de eeuwen heen, 2021)
Gert-Jan Johannes, ‘Heldenmoed, zelfopoffering en nationale deugd’ (over J.L. Nierstrasz Junior, Frans Naerebout. Ed. Marinus van Hattum, 2021).
Rudolf Dekker, ‘De virtuele Bilderdijkkamer’ (over de online Bilderdijk-zone van Rick Honings & Gert-Jan Johannes op Things That Talk)
Willem M. Roggeman, Melancholisch als Willem Bilderdijk (gedicht).
Personalia
C.W.+Schoneveld zegt
Bij mij thuis aan de muur hangen 2 gravures met gevels van het Rapenburg zoals die waren vóór de ramp en een met de brug die uitzicht geeft op het rampgebied, met (waarschijnlijk) Lodewijk Napoleon die toekijkt. De platen werden verkocht om geld voor herstel op te halen. Ze komen uit mijn familie, toen woonachtig in Warmond. Hoe bekend zijn ze?