Ik heb met grote spoed een technisch mannetje/vrouwtje/non-binairtje nodig om de site rond1900 voor het kunstminnende virtuele nageslacht te behouden.
Rond1900.nl was een initiatief van Peter Hoffman, die het in januari 2006 opzette als een soort ‘zustersite’ van louiscouperus.nl. Zijn eerste bericht is van 22 januari, over een Zola-vertaling. Ik weet niet precies hoe hij mij vond, denkelijk via mijn Couperus-stukjes, maar mijn eerste stukje was van 14 mei 2006, over Théo Reeder. Al snel melden zich andere auteurs, op een gegeven moment waren we wel met tien. Min of meer vaste schrijvers waren, naast Peter et moi, Jalf Flach, Karin Peterson, Erik Schoonhoven, Anne van Buul, Kasper Nijssen, de dichter Nico Weber, onze razende Vlaamse reporter Willem Vaes, en niet te vergeten de onnavolgbare en helaas vroeg overleden Heinz Wallisch. Verder waren er gastbijdragen van onder meer Leo Ross en Rob Groenewegen, Annemiek Rens, Dick van Halsema, Jacques Kloters en Vilan van der Loo. Toch allemaal niet de minste kenners, als ik zo schaamteloos trots mag zijn. En het werd aandachtig gelezen door Gerrit Komrij, de enige Nederlandse, soort van moderne, auteur die ik oprecht bewonderde (en hier volstrekt navolgde zoals elke goede lezer moet hebben begrepen.)
Idioot
Alle verwarring terzijde, het waren hoogtijdagen voor Rond1900. Een bekroning daarvan was dat de site in 2010 als een van de eerste sites in de categorie kunst, cultuur en geschiedenis door de K.B. gearchiveerd ging worden. Dat was toen nog iets nieuws, voor de jonge lezers die na 2010 geboren zijn. Daarna, ik ga nu even met enorme lompe stappen door de oh zo fascinerende geschiedenis van Rond1900, viel de een na de ander af en bleef enkel ik over en mijn steeds bizarder wordende berichten. Maar hey!, dat decadente virtuele alterego was een uit de hand gelopen studentikoze grap waarvan je van dag één kon weten dat dat tot tragedie, frustratie en leugens zou leiden. Ik verwijs naar mijn talloze verbitterde semi-afscheidsstukken die ik nu te genant vind om te hier zelfs maar te linken.
Net toen ik er ongeveer echt mee klaar was kreeg ik eind 2019 de Gerrit Komrij-prijs, mede voor Rond1900. Leuk, maar het is dus helemaal mijn site niet maar, ola!, wat is er decadenter dan pronken met iets moois wat niet van jou is? Of zoiets. Ik kan dat woord ‘decadent’ ondertussen uiteraard niet meer horen, word oprecht onpasselijk van. Om dezelfde reden dat ik die prijs kreeg was ik in ik meen 2018 ook al benoemd tot lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor ‘mijn’ verdiensten op dat vlak (welk vlak, laten we even in het midden). Raar, want ik houd volstrekt niet van Ned. Lit. maar ik vond het lollig want mijn oudoom was de bibliograaf Dirk de Jong, die decennialang penningmeester van die club was. Hem nooit ontmoet maar zijn weduwe Tine wel en van haar kreeg ik mijn eerste Dostojevski toen ik veertien was ofzo: De idioot. Toepasselijker titel is er niet voor de idioot die vanaf tien jaar daarna 665 berichten over die negentiende eeuw zou tikken hier.
Uit de lucht
Maar ‘me verliezen in spreekbeurten is my middle name’ dus to the point. Komrij-prijs, MdNL, reuze lollig maar voor die laatste moet je zelf contributie betalen (zo raar vind ik dat) en rond1900 kostte bakken met tijd en dus geld en werd volgens mij door niemand meer gelezen. Dat laatste echter kan ik al jaren niet verifiëren want ik mis de technische skills. Ik snap niks van de Google Analytics die je via WordPress kan bekijken. Een WordPress-bericht schrijven, beetje klooien met html en kleine problemen oplossen lukt nog wel, maar als de boel vastloopt of de site aangevallen wordt of wat ik ben ik verloren. Peter Hoffman, die dat altijd deed, trok zich, in volstrekt goede harmonie, al jaren geleden terug van die functie om zich aan de abstracte schilderkunst te wijden. Vandaar.
Want hier komt het punt: vanaf januari gaat rond1900.nl losgekoppeld worden van louiscouperus.nl. Tot nu toe deelden de sites dezelfde servers, hosting, hoe het ook heet, en werden de kosten door couperus.nl vergoed. De redenen hiervoor zijn van formeel-technische organisatorische aard, en dat is prima en we hebben hierover uitvoerig gecommuniceerd. Maar dat betekent wel dat als ik niet tijdig iemand vind die in staat is om rond1900.nl in zijn geheel te verhuizen naar een nieuwe server/provider/host (ik weet de verschillen dus allemaal niet precies en heb ook geen tijd en talent om me in te kunnen verdiepen helaas), rond1900.nl vanaf februari geheel uit de lucht gaat. En hoe werkt het als Rond1900 uit de lucht gaat en het KB-archief ervan? Is dat dan wel raadpleegbaar? Geen idee. Daarnaast plaats ik, als ‘Redactie’, nog steeds af en toe content.
Beeldende kunst
Ik moest even nadenken wat ik daarvan vond, maar ik zou dat toch wel echt heel erg vinden. Er zit 15 jaar werk in en er staan op moment van schrijven 2380 (!) berichten op. Veel is kolder (vooral mijn stukken), maar het barst toch van de feiten en onbekende zaken en ander leuks. Nog steeds krijg ik reacties die, soms tien jaar later, alsnog een vergeten boek over verloren gewaand kunstwerk hebben gevonden etc. Daarnaast, ik tik gewoon even heel erg vanuit mezelf zoals u merkt, is het heel erg mijn persoonlijk archief voor mijn grote De Nerée-studie. Die is naar uitziet loop komend jaar af en is naast de eerste grote biografie ook heel erg een culminatie van vijftien jaar rond1900. Is dat belangrijk? Nee, natuurlijk niet. Zie het motto hier.
Tenslotte is er zoals altijd de kwestie geld. Zo’n technisch mannetje moet te vinden zijn. Maar dat is helaas wel onbezoldigd. Mocht deze persoon affiniteit hebben met de materie krijgt hij/zij/het van deze sneuper bij tijd een wijle een zeldzaam boek of mooie litho, maar meer kan ik niet bieden. Een andere lastige kwestie is van principiële aard: mijn inkomen is aanzienlijk hoger dan toen ik begon in 2006 en net afgestudeerd was zo’n beetje en ik kan die 10-15 euro per maand hosting best missen. Maar een van redenen dat mij soortement terugtrok was om deze reden, kan en wil dat niet allemaal voor nop doen. Daarnaast is het mijn site niet en hoelang gaan die kosten doorlopen? Een jaar? Tien? Geen idee.
Is er niet iets of iemand te vinden die rond1900 onder de vleugels wil nemen? Aan objectieve journalistiek doen we hier niet, dus op verzoek schrijf ik zo wervende branded content. Wel het liefst over beeldende kunst en aldus misschien voor Stichting Schone Kunsten Rond 1900/Drents Museum? Kunstmuseum? Mutek Museum? Of toch Neerlandistiek? Laat me dit weten, hier of op sjbink[at]hotmail[punt]com. Grote dank!
Laat een reactie achter