In de tijd van de Oude Grieken staat de vir eloquentissimus, de welsprekende mens centraal. Wie het goed kan uitleggen en indrukwekkende toespraken kan houden, maakt veel kans op een carrière als senator of op een andere belangrijke functie. Geschriften zijn hieraan ondergeschikt: ze worden voorgelezen en dienen als geheugensteuntje of als studiemateriaal om te leren spreken in het openbaar. Auteurs uit die periode houden zich helemaal niet bezig met de vraag of die geschriften wel leesbaar zijn voor buitenstaanders: ZESCHREVENALLESGEWOONAANEENINHOOFDLETTERSZONDERSPATIESOFLEESTEKENS.
Velen vinden leestekens saai en lastig, het is niet altijd duidelijk waar ze precies voor dienen. Wie heeft ze trouwens ooit bedacht? Sommige leestekens zijn stokoud, enkele duizenden jaren zelfs, andere zijn wat jonger. Elk leesteken heeft in ieder geval zijn eigen unieke verhaal dat verklaart waarom en hoe we leestekens gebruiken. Want leestekens zijn broodnodig. Ze blazen zuurstof in de tekst, zorgen voor structuur, geven aan waar een zin eindigt, of de zin een mededeling bevat of een vraag. En dan zijn er nog de ‘nieuwelingen’ onder de leestekens, zoals de # en de @. Leestekens kun je ‘het hang- en sluitwerk van de taal’ noemen.
Miet Ooms vindt leestekens leuk speelgoed. Met veel humor en zelfrelativering legt ze haarfijn uit hoe je leestekens perfect naar je hand zet. Miet Ooms is vertaler, variatielinguïst en taalliefhebber pur sang.
Tot in de puntjes. Praktische leestekengids | Miet Ooms | ISBN 978 90 561 5886 6 | paperback | 216 pagina’s | €22,50 | verschijningsdatum: 29 januari 2022
meyland47 zegt
Zelf houd ik ook van leestekens, maar als je daar ruim 200 pagina’s over kunt volschrijven, dwingt dat mijn respect af. Ik ga dit boek dan ook zeker kopen.
Hans Beukers zegt
Wat mij enigszins verbaast is dat in dit artikel er van wordt uitgegaan dat de Oude Grieken Latijn spraken.