Hoe anders was het om in Vlaanderen te wonen dan in Nederland tijdens WOI? Wat gebeurde er bijvoorbeeld op 26 april 1915 en hoe reflecteerden Nederlanders en Vlamingen daarop? Of wil je met je studenten aan de slag met actuele debatten rond heteronormativiteit en genderfluïditeit en hen doen inzien dat deze ‘actuele’ thema’s al decennialang spelen? Bij dit alles en meer is DBNL een bruikbare en toegankelijke bron. Kijk en doe mee aan Voortvarend Nederlands op 24 februari om 16:00u: Van oorlogsdagboeken tot queercultuur, DBNL als onmisbare bron voor het Nederlands.
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een rijk gevulde schatkamer vol met literaire werken en bronnen over taal, literatuur en cultuurgeschiedenis uit het Nederlandse taalgebied. In deze sessie gaan Ryanne Keltjens, Arno Kuipers en Sarah Fierens aan de slag met twee casussen – oorlogsdagboeken en queercultuur – om de veelzijdigheid van de DBNL-collectie te demonstreren. Het laat zien dat DBNL divers inzetbaar is en zoveel breder is dan Nederlandstalige literatuur alleen.
Als afsluiter gaan we met elkaar in discussie over de bruikbaarheid van DBNL in het onderwijs. Welke teksten zijn relevant voor het (internationaal) onderwijs? Wat zijn de noden van studenten en docenten? Op al deze vragen en meer wordt ingegaan tijdens deze sessie.
Meedoen? Geef je hier op.
Alleen kijken? Dat kan via het YouTube-kanaal van de IVN!
Voortvarend Nederlands bestaat dankzij de steun van de Taalunie en het Letterfonds.
Laat een reactie achter