Bericht DBNL
Of je zijn boeken nu zelf las op school of er uit voorgelezen werd door grootouders: bij veel Nederlanders roept de naam ‘Anne de Vries’ jeugdherinneringen op. Deze maand komen van de onderwijzer en schrijver meerdere werken online, namelijk Verhalen uit het land van Bartje (1936), Hilde (1939), Licht der wereld. Kerstvertelboek (1941) en Vader en Jaap (1949). De collectie jeugdliteratuur wordt verder aangevuld met Wietse wou wat anders (1945) van de eveneens bekende Nederlandse kinderboekenschrijver K. Norel en Vrolijke vrienden (1940) van Jan Mens.
Minder geschikt voor de jeugd is het werk van de Vlaamse schrijver Paul Kenis. Hij onderbrak zijn literaire studies aan de Universiteit Gent om als dandy het leven in Parijs te gaan verkennen. Na een korte periode in de decadente hoofdstad keerde hij noodgedwongen terug naar Gent. Eenmaal teruggekeerd raakte hij in de ban van het socialistische gedachtegoed en zou hij steeds radicalere vormen hiervan opzoeken. Dit leidde er uiteindelijk toe dat hij zich in 1907 aansloot bij de anarchistische en libertaire Colonie libertaire d’Aiglemont in de Franse Ardennen. Over zijn verblijf bij deze commune bracht hij in 1930 een gefictionaliseerd verslag uit getiteld De apostels van het nieuwe rijk.
De Belgische Illustratie was van 1868 tot 1884 een vermaard Vlaams weekblad met talloze letterkundige bijdragen en veel illustraties. Ondertitel was ‘Zondagsblad voor het Vlaamsche volk’. Door de veelheid en diversiteit aan artikelen is het een ideaal tijdschrift om in te grasduinen. De vier jaargangen die deze maand online komen laten daarnaast weer eens zien dat er niets nieuws onder zon is, bijvoorbeeld door een artikel over processierupsen en een opsomming van menselijke (mannelijke) grillen.
Verder zijn vanaf deze maand beschikbaar in DBNL: Amerika. Van kolonie tot wereldmacht. De geschiedenis van de Verenigde Staten (1949) van historicus Jacques Presser die later vooral bekend werd door zijn publicatie over de Jodenvervolging, columns van Henriëtte van Eyk in Uit en thuis aan de gracht (1957) en het toneelstuk De krankzinnige van Leide (1862) van acteur en schrijver Karel Ondereet.
Meer informatie bij de DBNL
Laat een reactie achter