Het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 is een van de belangrijkste documenten uit de Nederlandse geschiedenis. Het werd ook wel ‘Akte van Verlatinghe’ genoemd. Met deze akte verlieten de Noordelijke Nederlanden na een vergadering in de Staten-Generaal het Habsburgse Rijk en verklaarden ze niet langer bestuurd te willen worden door de koning van Spanje. DBNL brengt het Plakkaat van verlatinge online in de editie van historica M.E.H.N. Mout uit 2018, met een uitgebreide inleiding en aantekeningen.
Polydoor en Theodoor en andere novellen en schetsen (1883) is een uitgave met negen stukken van de toen reeds overleden Rosalie Loveling en één langere novelle van haar twee jaar jongere zus Virginie. Die novelle, Polydoor & Theodoor, verhaalt over een gezelschapsjuffrouw die terechtkomt in een gezin waarin een te lakse opvoeding heeft gezorgd voor onuitstaanbare karakters. Ook de negen schetsen van Rosalie behandelen elk in haar opmerkzame, sobere stijl verschillende facetten van opvoeding en onderwijs.
De schrijver Johannes Kneppelhout is het bekendst door zijn pseudoniem ‘Klikspaan’ en de schetsen over het Leidse studentenleven die hij onder die naam schreef. Hij schreef echter meer. Hij kwam uit een niet onbemiddelde familie en bezat veel vermogen waardoor hij veel kon reizen. In Mijne zondagen in het Vereenigde Koninkrijk (1859) vertelt hij over een reis die hij in 1857 maakte door Engeland, Wales en Schotland.
Verder deze maand online: Enkele reis Paramaribo. Terug in Suriname uit 2000, het verslag van de terugkeer naar zijn geboorteland door Iwan Brave, Beeldjes uit vrouwenleven (1938) van dichteres Hélène Swarth, dat inkijkjes biedt in de levens van vrouwen in verschillende levensfasen en de bundel Emigranten en andere verhalen uit 1933 van M.H. Székely-Lulofs met verhalen die zich afspelen in Nederlands-Indië en Australië.
Laat een reactie achter