Bij de Faculteit Geesteswetenschappen is plek voor een Promovendus Nederlandse literatuur en cultuur.
Functieomschrijving
De sectie Moderne Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Utrecht is op zoek naar een gemotiveerde promovendus met een eigen, methodologisch vernieuwend onderzoeksvoorstel op het gebied van de Nederlandse literatuur en cultuur. Deze positie wordt gefinancierd uit de middelen die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft toegekend aan de neerlandistiek om de opleidingen toekomstbestendig te maken en inhoudelijk te vernieuwen. Kandidaten uit de internationale Neerlandistiek en de voormalige koloniën en kandidaten met een migratieachtergrond worden nadrukkelijk uitgenodigd te reageren.
We zijn op zoek naar kandidaten met een eigen onderzoeksvoorstel op het gebied van de moderne Nederlandstalige literatuur en cultuur. Bij voorkeur behandelt het voorstel theoretische en/of maatschappelijke kwesties die tot het hart van de Utrechtse neerlandistiek van de komende jaren behoren, namelijk diversiteit (representatie, canon, literatuurgeschiedenis, onderwijs etc.), jeugd (literatuuronderwijs, leesvaardigheid, de rol van non-boek media , YA, strips en graphic novels etc.) of schrijven (creatief schrijven, schrijfprocessen, schrijfonderwijs, artistiek onderzoek etc.)
Tot de taken behoort:
- uitvoeren van een eigen onderzoeksproject;
- voltooien van een proefschrift binnen vijf jaar;
- publiceren van enkele wetenschappelijke en populairwetenschappelijke artikelen;
- verzorgen van onderwijs binnen de opleidingen Nederlandse taal en cultuur en/of Taal- en cultuurstudies;
Functie-eisen
Wat betreft kennis en ervaring heb je:
- een (bij voorkeur cum laude afgeronde) Research Master of Master Nederlandse taal en cultuur of een verwante opleiding;
- uitstekende onderzoekskwaliteiten (analytische kwaliteiten, theoretische kennis) en uitstekende schriftelijke en mondelinge vaardigheden;
- betrokkenheid bij het vakgebied;
- bereidheid om onderwijs te verzorgen. Gedurende vijf jaar verricht je een promotieonderzoek, waarbij je ook voor 20% onderwijs geeft.
Arbeidsvoorwaarden
Het betreft een tijdelijk dienstverband (1,0 fte) voor de duur van 18 maanden. Bij goed functioneren volgt een verlenging voor 3,5 jaar. Het salaris bedraagt in het eerste jaar € 2.395,- en oplopend in het vierde jaar naar € 3.061,- bruto per maand (schaal P cao Nederlandse Universiteiten), bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.
Werkgever
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.
Aan de Faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 6.000 studenten en 1100 medewerkers verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen, en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.
De medewerkers van het Departement Talen Literatuur en Communicatie (TLC) van de faculteit Geesteswetenschappen houden zich bezig met Europese talen en culturen. Daarbij besteden ze met name aandacht aan taal en taalgebruik, en aan de manier waarop mensen in taal communiceren. Daarnaast richten ze zich op letterkunde van de Middeleeuwen, de vroegmoderne en moderne periode. De bacheloropleiding Keltische talen en cultuur is uniek in Nederland, evenals de masterprogramma’s Vertalen en Interculturele communicatie.
Additionele informatie
Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met: Geert Buelens (Sectiehoofd Moderne Nederlandse Letterkunde), via g.buelens@uu.nl.
Paul zegt
Tja, met een dergelijk salaris snap ik de leegloop bij het onderwijs wel…