Midden in de bruisende Antwerpse binnenstad ligt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Ze bewaart en verzamelt meer dan vijf eeuwen Vlaams cultureel erfgoed.
Heb je een grondige kennis van de Nederlandse letterkunde en een passie voor bibliotheken en boeken? Word dan de nieuwe verantwoordelijke van het collectie- en aanwinstenbeleid voor de collectie moderne drukken.
Wat doe je?
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de bewaarbibliotheek van de stad Antwerpen. Ze is ongeveer zo oud als de boekdrukkunst: bijna 6 eeuwen. Sinds 1481 verzamelen wij gedrukte informatie die verspreid wordt: alle mogelijke boeken, kranten, tijdschriften, atlassen, kaarten, strips, …
- Je bouwt de collectie moderne drukken verder uit met nieuwe aanwinsten via aankopen en deponeringen. Bestaande deelcollecties vul je aan via antiquariaat, veilingen en schenkingen. Je hebt extra aandacht voor de Vlaamse letterkunde, die een zwaartepunt is in de collectie van de Erfgoedbibliotheek.
- Je beheert het budget voor collectievorming.
- Je geeft leiding aan de 3 medewerkers van collectievorming en besteladministratie.
- Je bouwt een grondige kennis op over de collectie moderne en bibliofiele drukken. Je formuleert beleidsvoorstellen en adviezen, onder meer over de ontsluiting, digitalisering en conservering en restauratie van die collecties.
- Op basis van het collectiebeleidsplan van de bibliotheek en in overleg met je collega’s, ontwikkel je een langetermijnvisie op het algemene collectiebeleid.
- Je bent verantwoordelijk voor de wetenschappelijke werking van de bibliotheek: je formuleert voorstellen en adviezen rond het onderzoeksbeleid en coördineert het onderzoek omtrent de collectie door medewerkers en externen, in samenwerking met de conservatoren oude drukken. Je coördineert de werking van de wetenschappelijke adviesraad.
- Je stimuleert het gebruik en de kennis van de collectie bij onderzoek, onderwijs, en bij het brede publiek: je geeft en deelt informatie, formuleert stageopdrachten en thesisonderwerpen, betrekt vrijwilligers, geeft presentaties, organiseert tentoonstellingen en andere publieksactiviteiten. Zelf doe je ook onderzoek naar de collectie en deel je je resultaten, onder meer via publicaties en presentaties.
- Je bouwt je expertise voortdurend uit door op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en technieken in je vakgebied. Daarnaast onderhoud en verbreed je een relatienetwerk binnen en buiten de stad Antwerpen.
- Je voert een vlotte publiekscommunicatie, aangepast aan de doelgroep qua taal, stijl en communicatiekanaal.
- Je initieert overleg en participeert aan samenwerkingsverbanden in de erfgoedsector op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
Solliciteer uiterlijk op 11 september 2022.
Laat een reactie achter