Nationalisme, racisme en kolonialisme in de tijd van Hendrik Conscience
Het nieuwe boek van Kevin Absillis (Universiteit Antwerpen) verscheen bij Davidsfonds Uitgeverij.
Programma
Een panelgesprek op het scherp van de snee met:
- Martha Claeys, verbonden als doctor in de filosofie aan het Centrum voor Ethiek (Universiteit Antwerpen), podcastmaker (Kluwen) en auteur van Trots. Filosofie van een emotie (verschijnt in 2023)
- Olivia Rutazibwa, verbonden als professor politicologie aan de London School of Economics en auteur van o.a. Het einde van de witte wereld. Een dekoloniaal manifest
- Maarten van Ginderachter, verbonden als professor geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en auteur van o.a. The Everyday Nationalism of Workers. A Social History of Modern Belgium
- Walter Weyns, verbonden als professor sociologie aan de Universiteit Antwerpen en auteur van o.a. Wie wat woke? Een cultuurkritische benadering van wat we (on)rechtvaardig vinden
Moderator: Jana Kerremans
Na afloop nodigen we jullie graag uit op de receptie.
Het slechte geweten van Vlaanderen zal ook te koop worden aangeboden.
Praktisch
Deelname is gratis
6 oktober 2022 – 19u30
Foyer – Het Brantijser (UAntwerpen)
Sint-Jacobsmarkt 13
2000 Antwerpen
Vind je weg op de stadscampus.
Over het boek
Het koloniale en racistische verleden bezwaart meer dan ooit ons collectieve geweten. Straatnamen, boeken, standbeelden en oude gewoontes liggen onder vuur, vaak om begrijpelijke redenen.
Toch lijkt de grens tussen een heilzaam schuldbesef en een verontwaardigingsverslaving stilaan te vervagen. Intussen wuiven identitaire bewegingen de misdaden van vroeger weg om de trom van de trots te kunnen roeren. In deze sfeer wordt een gesprek over de ingewikkeldheid van het verleden erg moeilijk.
Dit boek gooit het over een andere boeg. Navigerend tussen de schaamte van links en de eigendunk van rechts stuurt het aan op de herontdekking van Vlaanderens aartsvader, Hendrik Conscience (1812-1883).
Ooit geprezen als de man die zijn volk leerde lezen, nu verguisd als de verspreider van ultranationalistisch, racistisch en kolonialistisch gedachtegoed: meer dan wie ook belichaamt Conscience het slechte geweten van Vlaanderen. Maar waarom eigenlijk? Telt zijn omvangrijke oeuvre zoveel zwarte bladzijden? Wat vond hij bijvoorbeeld van migratie, slavernij en koloniale expansie?
Het slechte geweten van Vlaanderen zoekt het uit en demonstreert waarom een beschuldigde altijd het voordeel van de twijfel verdient.
Over Kevin Absillis
Kevin Absillis (1980) doceert Nederlandstalige literatuur en literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen. Hij publiceerde eerder Vechten tegen de bierkaai. Over het uitgevershuis van Angèle Manteau (2010), en edities van Pallieter (Felix Timmermans, 2016) en De verwondering (Hugo Claus, 2018).
Laat een reactie achter