Het departement Talen, Literatuur en Communicatie (afdeling Nederlands) is in samenwerking met de Graduate School of Teaching (GST) op zoek naar een Universitair Docent Didactiek van het Nederlands voor de omvang van 0,8-1,0 fte. De taken bestaan uit:
- Het verzorgen van onderwijs in het cluster Talen van de Graduate School of Teaching (universitaire lerarenopleidingen), toegespitst op het terrein van het schoolvak Nederlands, en de moderne Talen in het algemeen. Vakdidactiek en Professional in de Praktijk zijn hierin centrale componenten. Klik hier voor nadere informatie over de onderwijsprogramma’s.
- Het verzorgen van onderwijs rond educatie in de BA- en MA-programma’s van het departement Talen, Literatuur en Communicatie.
- Studenten begeleiden in de educatieve masterprogramma’s, met name via stagebezoeken en scriptiebegeleiding.
- Bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het onderwijs in de vakinhoudelijke modules van de Master Nederlandse Taal en Cultuur: Educatie en Communicatie.(link naar site)
- Meewerken aan initiatieven die er zijn rond premasteronderwijs (als Alfa4all).
- Het verrichten van wetenschappelijk onderzoek binnen een van de onderzoeksinstituten voor talen, literatuur en communicatie: Utrecht institute of Linguistics OTS externe link of Het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek.
- Bijdragen aan de versterking van de banden binnen en tussen de onderwijs- en onderzoeksprogramma’s van het departement TLC en de GST in het brede kader van “onderwijs voor professionals”. Dit doe je samen met collega’s uit TLC, de GST, de Hogeschool Utrecht en betrokkenen uit de onderwijspraktijk.
Profiel
- Je bent gepromoveerd (of hebt uitzicht op een promotie) op het gebied van het Nederlands – en daarbinnen op een onderwerp in de taalkunde – taalbeheersing of communicatie, literatuur-cultuur, de didactiek van het schoolvak of een vergelijkbaar terrein.
- Je hebt ervaring met het educatieve domein en/of de begeleiding van docenten in opleiding.
- Je publicaties op dit gebied geven een goed beeld van je bijdrage aan de wetenschappelijke discussie op erkend hoog niveau.
- Je bent in staat op bovengenoemd terrein een realistisch onderzoeksplan voor de middellange termijn te presenteren dat kans maakt op externe financiering (NWO, NRO etc.).
- Je bent goed op de hoogte van maatschappelijke en wetenschappelijke discussies over relevante thema’s zoals: onderwijs- en cultuurbeleid, taalkunde-onderwijs en taaldidactiek, vakvernieuwing en curriculumhervorming, Nederlands als tweede taal.
- Je bent zelfstandig, kunt goed samenwerken en hebt gevoel voor relaties en verhoudingen tussen GST en TLC, en het veld dat zij bedienen met de diverse lerarenopleidingen.
- Je hebt een eerstegraads onderwijsbevoegdheid en ervaring in het voortgezet onderwijs. Ervaring met praktijkonderzoek is een pré.
- Je beheerst zowel het Nederlands als het Engels op een academisch niveau.
Aanbod
Het betreft een dienstverband (0,8 – 1,0 fte) voor de duur van één jaar. Bij goed functioneren hoort een dienstverband voor onbepaalde tijd tot de mogelijkheden. Het salaris bedraagt – afhankelijk van opleiding en ervaring – minimaal € 3.974,- en maximaal € 5.439,- (schaal 11 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.
Over de organisatie
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.
Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 1.100 medewerkers en 6.000 studenten verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.
Binnen de Universiteit Utrecht werken vijf faculteiten die studenten opleiden voor wie het leraarschap een optie is, samen in één interfacultaire graduate school voor de lerarenopleidingen: de Graduate School of Teaching (GST). In de door de GST verzorgde opleidingen wordt de vakinhoudelijke kennisbasis verrijkt met kennis over onder meer algemene en vakdidactiek, pedagogiek, communicatie, klassenmanagement, de leerlingen en hun eigenschappen, het curriculum en de doelen van het onderwijs.
De GST biedt opleidingstrajecten aan in 18 schoolvakken en verzorgt onderwijs aan ca. 400 studenten in verschillende fasen (bachelor, master) en varianten (stage, baan, zijinstroom) van de lerarenopleidingen. De scholen voor voortgezet onderwijs zijn daarbij onze partners. We werken met hen en met de Hogeschool Utrecht samen in Opleidingsscholen. Daarin richten we ons niet alleen op de lerarenopleiding, maar ook op de verdere professionele ontwikkeling van de leraar.
Aanvullende informatie
Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Prof. dr. E. Stronks , Afdelingshoofd Nederlands van het Departement Talen, Literatuur en Communicatie, via mail, of met Prof. dr. P.H.A. Coopmans, Directeur Educatie Geesteswetenschappen, via mail.
Solliciteren
Iedereen verdient het om zich thuis te voelen bij onze universiteit. We verwelkomen medewerkers met een grote verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven.
Heb je interesse om te solliciteren? Stuur je motivatiebrief, cv, onderwijsevaluaties en onderzoeksplan (max. 2 A4) toe via onderstaande sollicitatieknop.
De eerste ronde gesprekken zullen plaatsvinden via Microsoft Teams en staan voorlopig gepland voor begin oktober.
Uiterlijk reageren op 25 september 2022.
Laat een reactie achter