Taalbenadering en taalhouding in werk van Jacob Israël de Haan; zuiverheid, gekunsteldheid, dubbelzinnigheid, expressiviteit
Sommige kunstenaars werken consistent aan een samenhangend oeuvre, anderen vinden zichzelf steeds opnieuw uit. Jacob Israël de Haan hoort tot de laatste categorie.
Waar de periode tussen 1850 en 1950 ‘de eeuw van de taal’ kan worden genoemd, verkent De Haan in zijn werk meerdere taalbenaderingen en taalhoudingen. Hij neemt aan debatten over een ‘zuivere taal’. Deze lezing zet De Haans rechtskundige proefschrift in als een fundamentele verkenning van taal, en confronteert die met andere taalbehandelingen van De Haan in zijn romans, in zijn aanklacht In Russische gevangenissen en enkele van zijn reisverhalen.
Sprekers:
Tine Nederveen studeerde Literatuurwetenschap in Leiden en werkte naast haar baan als directiesecretaresse van belangrijke organisaties aan een proefschrift over De Haans werk.
Frans-Willem Korsten is bijzonder hoogleraar ‘Literatuur en maatschappij’ aan de Erasmus School of Philosophy en werkzaam bij het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Hij publiceerde regelmatig over Nederlandse literatuur en werkt recentelijk aan studies over literatuur en recht.
Aanmelden via website: https://allardpierson.nl/events/jacob-israel-de-haan-lezing/
Laat een reactie achter