Ooit waren zondagsschoolboekjes als lectuur om de jeugd te winnen voor het christelijk geloof een begrip. Kinderen kregen ze cadeau op het kerstfeest of ter gelegenheid van andere feestelijke gebeurtenissen. In dit boek wordt het vrijwel vergeten en verguisde genre van de protestantse jeugdliteratuur van het stof ontdaan en op zijn merites beoordeeld. Door de analyse van uit de lange negentiende eeuw afkomstige, aan Kerst, Pasen en Pinksteren gewijde verhalen wordt aangetoond dat het zondagsschoolboekje een verassend veelkleurige vorm van massa-evangelisatielectuur is dat in historisch perspectief rehabilitatie verdient.
Over de auteur
Cees Houtman is emeritus-hoogleraar Oude Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam-Groningen). Sinds 2006 publiceert hij met name over onderwerpen uit de boek- en kerkgeschiedenis, met bijzondere aandacht voor Nederland in de negentiende eeuw.
Eerder verschenen van zijn hand Bijbelse geschiedenis herverteld. Woord en beeld – Vraag en antwoord (2010), Kinderkerk en kinderpreek. Geloofsopvoeding in het negentiende-eeuwse protestantse Nederland (2013), Weerloos voor de rechtbank van de rede. De Bijbel en het vrije denken in Nederland 1855-1955 (2015) en De selfmade dominee als auteur. Zesentwintig portretten uit de lange negentiende eeuw (2022).
346 pagina’s | geïllustreerd (deels in kleur) | ISBN 978 90 77246 98 6 | prijs € 25,00
Boekverzorging & Uitgeverij
Turfschip 270
1186 xw Amstelveen
info@zaakhaes.nl
www.zaakhaes.nl
Levering via PostNL
Laat een reactie achter