René van Stipriaan wint de Biografieprijs 2022 met zijn De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje. Dit werd zojuist bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de prijs in het Hodshon huis in Haarlem, te gast bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Gisteren ontving hij al de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn biografie.
De jury was onder de indruk van de wijze waarop Van Stipriaan met verve en moed de complexiteit van de geschiedenis behandelt en een beeld schetst van Willem van Oranje als een man die steeds vermalen dreigde te worden door alle conflicten waar hijzelf ook bij betrokken was, maar die steeds weer overleefde, door opportunistisch handelen, maar ook door geluk.
Uit de vele ingezonden biografieën die verschenen tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2022 – ruim 150 in totaal – selecteerde de jury vijf shortlisttitels. Deze genomineerden waren:
- Lieneke Frerichs, Nescio, leven en werk van J.H.F. Grönloh
- Margriet van der Heijden, Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
- Pieter Sijpersma, Hans Wiegel. De biografie
- Jolande Withuis, Geen tijd te verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994
Op www.biografieprijs.nl/ vertellen de genomineerden over hun biografieën en is het volledige juryrapport beschikbaar.
De jury bestond uit: prof. mr. Arend Soeteman (voorzitter), Pauline Kruseman, dr. mr. Maarten Asscher, prof. dr. Elke Brems en prof dr. Frits van Oostrom.
Vorige week ontving Van Stipriaan de Leonard Willemsprijs voor zijn eerdere boek over Bredero. Gisteren kreeg hij de Libris Geschiedenis Prijs voor De Zwijger.
Karel F. Gildemacher zegt
Voor een prijswinnaar natuurlijk niets dan lof, maar ik vond De Zwijger toch wel erg hollandocentrisch. Net als alles draaide om Holland en dat was in de Tachtigjarige Oorlog ( die in Groningen begon) toch niet helemaal waar. En ik las een eigenhandig getekende brief van Guillaume of de stad Sneek wel wilde helpen om Steenwijk te verdedigen. Ik woe mar sizze…