‘Re-mediating the Early Book: Pasts and Futures’ (REBPAF) is een door de Europese Commissie gefinancierd MSCA-doctoraal netwerk dat 13 PhD-onderzoekers zal ondersteunen die projecten uitvoeren rond laatmiddeleeuwse en vroegmoderne boeken. De promovendi worden aangesteld aan de universiteiten van Galway, Alicante, Bristol, Galway, Wenen, Zürich én Antwerpen. Ze krijgen een op maat gesneden opleiding en ze zullen ook praktische ervaring opdoen in verwante sectoren, inclusief de bedrijfswereld. Er wordt daartoe samengewerkt met negen niet-academische partners, verspreid over Europa.
REBPAF richt zich op de manieren waarop vijftiende- en zestiende-eeuwse boekproducenten (kopiisten, drukkers, ondernemers) onderhandelden over de dynamische relaties tussen het manuscript en het gedrukte boek en zich aanpasten aan de veranderende uitdagingen van de markt. Het project wil ook aantonen dat deze culturele en economische positionering nog steeds relevant is voor de maatschappij van vandaag. Daartoe verenigt REBPAF de belangen van hedendaagse organisaties die het oude boek opnieuw een plaats geven – uitgevers, boekhandelaren, musea, kunst- en erfgoedsector – met die van de wetenschappelijke wereld.
Van de 13 vacatures is er één specifiek op het terrein van de neerlandistiek. Het betreft een Antwerps doctoraatsproject dat is gericht op de overlevering van Karel ende Elegast, een werk dat algemeen wordt beschouwd als een meesterwerk van de Middelnederlandse literatuur, maar dat tevens bestaat in Ripuarische en Middelhoogduitse versies. Zoals andere middeleeuwse teksten werd het ‘vertaald’ naar het nieuwe medium van het gedrukte boek, maar het werd daarvoor niet overgezet in proza. Het doel van dit project is de implicaties te onderzoeken van de continuïteit van de vorm. De gedrukte edities lijken, wat betreft lay-out, formaat en lettertype, op de laatmiddeleeuwse manuscripttraditie. Vragen die moeten worden beantwoord zijn: hoe werd deze archaïsche tekst gelezen in de late vijftiende en zestiende eeuw? Hoe verhouden deze boeken en de illustraties zich tot andere boeken uit die tijd? En hoe kan de multimodale vorm van deze tekst zoals die in fragmentarische handschriften en oude drukken naar voren komt, het best worden weergegeven in moderne edities?
Dit vierjarige doctoraatstraject rond Karel ende Elegast wordt uitgevoerd aan de Universiteit Antwerpen (vanaf 1 september 2023) en omvat tevens een stage van vier maanden bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en een kort onderzoeksverblijf aan de Universiteit van Wenen.
Vereiste criteria:
- De onderzoeker mag niet langer dan twaalf maanden in België hebben gewoond of zijn hoofdactiviteit (werk, studie, enz.) hebben uitgeoefend in de drie jaar onmiddellijk voorafgaand aan de uiterste datum voor indiening van de aanvraag.
- Een masterdiploma in (historische) letterkunde of (boek)geschiedenis.
- Niveau Nederlands als van een moedertaalspreker.
- Voldoende taalvaardigheid in het academisch Engels om deel te nemen aan de Engelstalige opleidingsactiviteiten in het netwerk.
Gewenste criteria:
- Voorafgaande onderzoekservaring in middeleeuwse en/of vroegmoderne Nederlandse literatuur.
- Aantoonbare interesse in boekgeschiedenis en/of (digitale) tekstredactie.
- Vaardig in het schrijven en spreken van Engels en/of Duits en/of Frans.
- Vaardig in het lezen van Middelnederlands en/of Middelhoogduits.
- De ideale kandidaat is bovendien een communicatief vaardige teamspeler die de interactie met vakgenoten actief opzoekt.
De deadline voor sollicitaties is 10 januari 2023. Solliciteren gebeurt online via een formulier én een mail aan de collega’s in Galway. Verdere informatie via de website van REBPAF of bij de Antwerpse promotoren Remco Sleiderink en Mike Kestemont: remco.sleiderink@uantwerpen.be en mike.kestemont@uantwerpen.be
Laat een reactie achter