Vier het historische Couperusjaar 2023 met de Specialitalia-rondreis door Toscane van 19 t/m 26 juni 2023
(Onbetaald) bericht SpecialItalia
Schrijver Louis Couperus (1863-1923) was dol op Italië. Hij hield van de zon, de mensen, de kunst, het landschap en het eten. Het Zuiden betekende voor hem een bevrijding uit de sombere benauwenis van zijn geboortestad Den Haag. Samen met zijn vrouw Elisabeth verbleef Couperus vele jaren in Italië, vooral in Rome en Florence. Over Italië schreef Couperus diverse romans en feuilletons, zoals die over zijn Italiaanse vriend Orlando. Wat zag, deed en at Couperus in Toscane, wat is daarvan in zijn teksten beland en wat kunnen wij daarvan tegenwoordig nog terugvinden? Die vragen vormen het uitgangspunt voor een bijzondere 8-daagse rondreis door Toscane, van 19 t/m 26 juni 2023, georganiseerd door Specialitalia, Liliane Berendsen-Remmers, naar het succesvolle biografische en culinaire onderzoek van Couperus-kenner José Buschman. Gaat u met ons mee op reis naar de ‘blanke steden onder blauwe lucht’?
In een groep van maximaal twintig deelnemers bezoekt u Siena, Florence en Bagni di Lucca, onder leiding van neerlandicus Marcel van den Boogert. U brengt onder meer een bezoek aan de pensions waar het echtpaar-Couperus verbleef, aan de bibliotheek en het klooster waar de schrijver inspiratie heeft opgedaan, aan de cafés, kerken en musea die voorkomen in zijn feuilletons, aan het theater in Florence waar Couperus een avond van de Futuristen heeft bijgewoond en aan de locaties waar zijn roman Aan den weg der vreugde zich afspeelt. Daarbij komt u op plaatsen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. En er blijft natuurlijk genoeg gelegenheid om uw eigen route te volgen.
U verblijft en dineert op exclusieve locaties als het Certosa di Pontignano nabij Siena en het Art Hotel Villa Agape in Florence, op de heuvel achter de San Miniato al Monte.Vrijwel alle maaltijden (lunches en diners) zijn geïnspireerd op de lievelingsrecepten van Couperus uit het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene. Aan de schrijver van dit beroemde kookboek, Pellegrino Artusi, zal tijdens uw verblijf op bijzondere wijze aandacht worden besteed. De vrijwel compleet verzorgde reis belooft een unieke belevenis te worden, met boeiende lezingen en culinaire verrassingen op schitterende locaties.
Voor deelname aan deze groepsreis is grondige kennis van de boeken van Couperus niet vereist, interesse in zijn werk en leven natuurlijk wel. Liefde voor Italië en voor de geneugten van glas en vork doet de rest.
Kijk voor meer informatie, tarieven en boeking op www.specialitalia.nl. Of bel met 06-20413284 / 06-53482861.
Ina Schermer zegt
Doen! Is een geweldige reis, weet ik uit ervaring.