Deze maand twee jeugdboeken van Henriëtte van Eyk. De jacht op de spiegel (1952) is een kinderboek over een wereld waar niemand een spiegel heeft, totdat een jongetje van de maan naar de wereld afdaalt met een spiegel. Een eindje om (1951) is een humoristisch, sprookjesachtig boek over twee meisjes, ‘Annabella en ik’, die tochten door Amsterdam ondernemen.
Inez van Dullemen woonde eind jaren zestig enige tijd in de Verenigde Staten en maakte daar vele reizen. Ze deed er verslag van in haar reisbrieven voor De Volkskrant. In 1967 werden deze gebundeld als Op zoek naar de olifant. Het zijn reportages waarin Van Dullemen steeds op zoek gaat naar de gewone Amerikaanse man/vrouw en talloze bijzondere ontmoetingen meemaakt. Luizenjournaal (1969) is een historische roman over de trek van de Mormonen naar het westen van Amerika in de negentiende eeuw, op de vlucht voor discriminatie en geloofsvervolging. Ook de verhalenbundel De schaduw van de regen (1960) komt beschikbaar. Voor het verhaal ‘De oude man’ uit deze bundel kreeg Van Dullemen de Amsterdamse Novelleprijs.
Nieuw werk van de zeventiende-eeuwse minderbroeder Franciscus Cauwe. De pelgrimagie van het kindeken Jesus bestaat uit drie delen uitgegeven in 1667, 1674 en 1675. De kern van het werk wordt gevormd door Cauwes vertaling van het pseudo-bonaventuriaanse Meditationes Vitae Christi.
Ook nieuw werk van August Snieders. In De fortuinzoekers (1858) formuleert Snieders een kritiek op de emigranten naar Amerika, die volgens Snieders gedreven worden door de hersenschim dat het geluk elders te vinden is. Fata morgana. Beelden uit het leven (1887) betreft een verzameling van zes realistische novellen en verhalen.
Mevrouw en meneer Richebois (1954) is één van de latere verhalenbundels met zeer korte stukken van F. Bordewijk, die in een voorwoord schreef dat hij zijn verhalen slechts als ‘verstrooiing’ aanbood. Maar volgens De Telegraaf was het een verstrooiing die ‘in een zwaar gewaad’ gekleed ging.
Misdaad wordt gestraft van C. Buddingh’ uit 1967 is een tragikomische roman over een etmaal uit het leven van een man die als verdacht wordt gezien bij een moordzaak.
De zaak Beukenoot was het Boekenweekgeschenk van 1950, geschreven door Marianne Philips. Het geschenk verscheen toen nog anoniem en lezers mochten raden wie de auteur was. Velen dachten W.F. Hermans of Johan Fabricius, slechts weinigen hadden Philips geraden. Het verhaal gaat over klassenjustitie: een man wordt beschuldigd van een curieus misdrijf, maar kan zich niet vrijpleiten. De jacht op de vlinder (1932) is een kort verhaal van Philips, een sprookjesachtig relaas over het oude China.
Ook wordt weer een aantal recente werken van Sybren Polet toegevoegd: de roman De andere stad (oorspronkelijk 1994), de verhalenbundel De gouden tweehoek (2011) en de dichtbundel Het aaahh & ooohh van de verbonaut. Achtergelaten gedichten (2014).
Een volledige lijst staat hier
Laat een reactie achter