De jury van de MdNL-fellowships heeft dit jaar Suzan Folkerts en Andreas Krogull voorgedragen voor het MdNL-fellowship (ronde 2022). Het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft unaniem en van harte met deze voordracht ingestemd.
Het aantal inzendingen was dit jaar groter dan de afgelopen jaren, met een grote variatie aan onderwerpen, uit de geschiedenis, de letterkunde en (in mindere mate) de taalkunde. De jury heeft bij het maken van haar keuze gelet op het wetenschappelijk niveau, de originaliteit en de ambitie van de voorstellen, op aansluiting bij de doelstellingen van de MdNL en op haalbaarheid, helderheid en zichtbaarheid, resulterend in concrete output. Daarnaast is het ook de bedoeling van dit fellowship om de onderzoekscarrière van de desbetreffende kandidaat een boost te geven.
De beide voorgestelde kandidaten richten zich op een inventarisatie van tot nog toe verspreid bewaarde en nauwelijks onderzochte handgeschreven bronnen die voor het eerst bij elkaar gebracht zullen worden. De analyse van deze bronnen met nieuwe (digitale) methoden levert nieuwe inzichten in verschillende vakgebieden, die door middel van wetenschappelijke artikelen, web-exposities en blogs bekend zullen worden gemaakt binnen en buiten de academie.
Suzan Folkerts is conservator in de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Haar onderzoek gaat over de schrijf- en leescultuur van de Moderne Devotie, aan de hand van de Middeleeuwse handschriftenproductie in Deventer. De grote hoeveel overgeleverde handschriften uit één plaats maakt die tot een uniek onderzoeksobject voor Nederlandse boekproductie. De vragen richten zich vooral op de onderbelichte verspreiding, samenhang en uitwisseling van de handschriften. Folkerts schreef een helder voorstel met relevant werkplan en haalbare output. Het fellowship geeft Folkerts de mogelijkheid een heel cluster van Middelnederlandse handschriften in kaart te brengen en in detail te onderzoeken. Met het fellowship kan zij een aantal reizen ondernemen om verschillende bronnen te bestuderen en een werkplek in Leiden maakt het mogelijk volop te profiteren van de collectie en de kennis van specialisten aldaar.
Andreas Krogull is een Duitse expert op het gebied van de Nederlandse taalkunde, gepromoveerd in Leiden in 2018. Zijn onderzoek is getiteld Het potentieel van een vergeten tekstsoort: Nederlandse huishoudboekjes als historisch-sociolinguïstische bronnen. Vroegmoderne huishoudboekjes kregen zeer recent enige (kunst)historische aandacht (Van der Maal en Noorman over Maria van Nesse). Dit onderzoek stelt de vraag welke informatie deze veelbelovende, tot nog toe ondergewaardeerde, tekstsoort biedt voor taalkundig onderzoek – iets wat nooit eerder onderzocht is. Het voorstel van Krogull kent een helder theoretisch kader en neemt als uitgangspunt de rijke collecties van de UB Leiden. Een werkplek aldaar zal dan ook zeer helpen. Bovendien stelt het fellowship Krogull in staat een nieuwe, eigen, onderzoeksweg in te slaan en zijn carrière daarmee verder te helpen.
De jury bestond uit Djoeke van Netten (Universiteit van Amsterdam, geschiedenis), Stefan Frank (Radboud Universiteit Nijmegen, taalkunde) en Lieke van Deinsen (KU Leuven, letterkunde).
Laat een reactie achter