Het FWO-project ‘Vensters van verlangen: De verbeelding van consumptie in de komedie van de Lage Landen (1650-1725)’ biedt een positie aan voor een doctoraatsstudent voor 4 jaar aan de Universiteit Gent. Het project is ingebed in de onderzoeksgroepen Thalia (VUB-UGent: https://aogthalia.wordpress.com), GEMS (https://gemsugent.wordpress.com/) en de Vakgroep letterkunde aan de UGent, evenals het Centre de Recherche en Cinéma et Spectacle vivant (CiASp) aan de ULB. Het onderzoeksteam zal ook verbonden zijn aan de internationale onderzoeksgroep ITEMP (https://itempviolence.wordpress.com). Voor het digitale luik zal er samengewerkt worden met de onderzoeksgroep LT3 en het Centre for Digital Humanities aan de UGent.
Het project onderzoekt de representatie van consumptie en verlangen in vroegmoderne Nederlandse komedies. Het project benadrukt niet alleen het belang van een genre dat in de Nederlandse literatuurgeschiedschrijving lange tijd ernstig verwaarloosd werd, maar het beoogt ook een bijdrage te leveren aan wetenschapsgebieden die al langer onderzoek doen naar vroegmodern consumptiegedrag, maar zonder daarbij veel aandacht te besteden aan processen van culturele verbeelding. Aangezien komedies veelal herkenbare sociale omgevingen beschrijven, leveren zij niet alleen unieke informatie over bezit en waardetoekenning, maar ook over de morele, sociale en emotionele dynamiek van vroegmoderne consumptie. De toneelstukken bevatten expliciete verwijzingen naar consumptie en verlangen maar ze bieden ook inzicht in de wijze waarop deze verlangens de verbeeldingskracht van het toneelpersonage als consument stimuleren. Door middel van een analyse van een gedigitaliseerd corpus van ongeveer 200 toneelstukken zal het project een semantisch woordveld in beeld brengen dat zich in de vroegmoderne periode rond consumptiegedrag en de wens om te consumeren ontwikkelde. Aan de hand van een diepgaande analyse van een weloverwogen selectie van toneelstukken zal onderzocht worden hoe deze tekstuele kenmerken zich verhouden tot de opvoeringspraktijk en de filosofische, economische en poëticale context van het vroegmoderne toneel.
Kandidaturen kunnen worden ingediend voor 1 juni 2023.
Meer informatie over deze vacature via:
https://www.ugent.be/nl/jobs/oap/doctoraatsbursaal-19
Afb.: Cornelis Troost, scène uit het blijspel “De spilpenning, of de verkwistende vrouw” van Thomas Asselijn. Rijksmuseum Amsterdam.
Laat een reactie achter