De Libris Literatuur Prijs 2023 gaat naar Anjet Daanje met haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris. Dat maakte juryvoorzitter Beatrice de Graaf gisteravond bekend op het feestelijke diner in Felix Meritis in Amsterdam.
‘Met grote nieuwsgierigheid en een flinke dosis energie heeft de jury zich over de oogst van het afgelopen jaar gebogen. Een zonder meer veelomvattende en verrassende oogst. De jury las 236 boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen, in veel van elkaar verschillende stijlen. Uit de brede waaier van de longlist destilleerden wij als jury een shortlist met titels die ons raakten, die we na lezing – om wat voor reden dan ook – niet zomaar naast ons neer konden leggen. Een shortlist die niet alleen de zeggingskracht en de schoonheid, maar ook de magie van literatuur tot uitdrukking brengt,’ aldus de jury.
‘De Libris Literatuur Prijs 2023 is voor Het lied van ooievaar en dromedaris. Op indrukwekkende wijze zet Daanje in haar roman de verbeelding aan het werk. Vooruitwijzingen, symboliek, horror, een raadselachtig aantekeningenboekje dat telkens weer opduikt: een scala aan literaire technieken wordt ingezet om te ontregelen en te duiden. Het lied van ooievaar en dromedaris is een caleidoscopische roman van grote klasse.’
‘Anjet Daanje is een auteur die de publiciteit niet zoekt, maar die juist mijdt. Die liever schrijft dan praat. Die communiceert via haar werk en zo haar lezers aanspoort om te graven en te duiden. Het lied van ooievaar en dromedaris omvat alles wat excellente literatuur te bieden heeft. Prachtige natuurbeschrijvingen, fraai gecomponeerde zinnen, eigenzinnige zinsconstructies, romantische poëzie en een betekenisvolle inhoud. Het is een roman van de buitencategorie die hart en hoofd beroert. En die via de verbeelding betekenis geeft aan de mysterieuze cyclus van leven en dood.’
Lees hier het volledige juryrapport.
Niels Bokhove zegt
Ik snap al dat enthousiasme over Daanje’s Ooievaar… niet zo goed. Het boek is over-geconstrueerd, aan het eind waren enkele hoofdstukken niet om door te komen en bovendien zag ik daar nauwelijks een link met het voorgaande. Ik heb flinke delen moeten overslaan. Geef mij maar De herinnerde soldaat: veel en veel beter, ook heel ontroerend, wat ik totaal niet ervoer bij Ooievaar…