In 1991 publiceerde Frédéric Bastet De wereld van Louis Couperus, een visuele biografie over leven en werk van de grote Haagse schrijver. Bastets boek is inmiddels verouderd. Er is sindsdien veel onderzoek gedaan en gepubliceerd. In de loop van de jaren is nieuw materiaal boven water gekomen: onbekende foto’s van Couperus zelf, brieven van hem of van mensen die hij heeft gekend.
Honderd jaar na zijn dood staat Louis Couperus (1863-1923) nog steeds volop in de belangstelling. Zijn werk is een inspiratiebron voor vele toneelstukken, films en opera’s van een nieuwe generatie. Het Louis Couperus Genootschap is het grootste literaire genootschap van ons land.
Caroline de Westenholz, Couperuskenner bij uitstek, heeft voor deze nieuwe geïllustreerde biografie geput uit het rijke archief van het Louis Couperus Museum, dat naast het fotoarchief van Bastets boek ook een schat aan andere illustraties omvat. Het boek vormt een neerslag van wat ruim een kwart eeuw tentoonstellingskunst heeft bijgedragen aan de literaire nalatenschap van Louis Couperus en is schitterend geïllustreerd met meer dan vierhonderdvijftig foto’s.
Over de auteur
Dr. Caroline de Westenholz (Londen, 1954) is kunsthistorica, biografe en oprichtster van het Louis Couperus Museum in Den Haag. Over het leven van Louis Couperus publiceerde zij onder andere Een witte stad van weelde. Louis Couperus en Nice (1900-1910). Ze heeft vele tentoonstellingen georganiseerd en artikelen geschreven over de Haagse schrijver. Voor haar inspanningen om de literaire nalatenschap van Couperus levend te houden, heeft ze diverse onderscheidingen ontvangen. Zij werkt als freelance-kunsthistorica en publiciste in Nederland en Engeland en schreef diverse boeken.
Louis Couperus, een verwende vagebond | Gebonden, 384 pagina’s, geïllustreerd, prijs: € 34,99 | Uitgeverij Lias, ISBN 978 90 8803 128 1
Verschijnt 1 juni 2023
Laat een reactie achter