Eddy du Perron (1899-1940), auteur van kritieken, essays, vier boeken over Multatuli, een aantal klassiek geworden gedichten en de autobiografische roman Het land van herkomst (1935), was een spraakmakend schrijver van het interbellum. De opzet van zijn onvoltooide romanreeks ‘De Onzekeren’, met zijn thematiek van vriendschap en liefde in tijden van crisis en oorlog is anno 2023 meer dan ooit actueel.
De Onzekeren. E. du Perrons ‘onvoltooide’ in 95 ontwerpen geeft een pregnant beeld van het grootse romanproject ‘De Onzekeren’, waar Du Perron in de jaren voor zijn vroege dood aan werkte. Ronald Spoor (1941-2022) heeft de teksten, deels fictie, deels literaire non-fictie, voorzien van toelichtingen op de historische werkelijkheid waarnaar ze verwijzen, Herman Verhaar (1944-2010) schreef een inleiding over de genese, de aard en thematiek van het project. Du Perron-biograaf Kees Snoek verzorgde de eindredactie en de beeldredactie. De afbeeldingen zijn vooral van de historische personen die in de teksten figureren. Het geheel is voorzien van een uitgebreid register.
In zijn definitieve vorm zou ‘De Onzekeren’ een reeks van aaneensluitende en in elkaar overlopende verhalen uitmaken, die de periode van ongeveer 1740 tot 1940 overbruggen. Hiervan is alleen de roman Schandaal in Holland (1939) voltooid. De nagelaten teksten bestrijken delen van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Ze lopen door tot in de jaren dertig in Parijs, waar vrijwilligers werden gerekruteerd voor de strijd in Spanje tegen het fascisme.
Bijzonder is Du Perrons aandacht voor Oost-Europa, met name in de vele ontwerpteksten voor ‘het verhaal van de drie Russische officieren’. Zo komen de Krimoorlog, de Russisch-Turkse oorlog en de Russische Burgeroorlog (tussen de Roden en de Witten) voorbij, evenals diverse namen die sinds de Russiche invasie van Oekraïne, op 24 februari 2022, weer actueel zijn geworden: Charkov, Cherson, Odessa en de rivier Dnjepr. Du Perron plaatst vraagtekens bij het begrip ‘held’ en tracht in het spoor van Stendhal de psychologie te duiden van militairen en andere personages. In ontwerptekst 27 schrijft hij over ‘doodsverachting’: ‘Ieder sabreur van Napoleon dacht toen: Ik heb lak aan mijn eigen dood, wat bomt mij die van een ander?’ Du Perron heeft zich mede geïnspireerd op Tolstojs verhalen over de Krimoorlog.
Over de auteur
E. du Perron Charles Edgar (Eddy) du Perron (1899-1940), auteur van kritieken, essays, vier boeken over Multatuli, een aantal klassiek geworden gedichten en de autobiografische roman Het land van herkomst (1935), was een spraakmakend schrijver van het interbellum.
Over de redacteurs
Ronald Spoor (1941-2022) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde te Leiden en Boek- en bibliotheekwetenschap in Amsterdam. Hij was betrokken bij de oprichting van het Nederlands Instituut te Leiden.
Herman Verhaar (1944- 2010) was literatuurwetenschapper, criticus en redacteur (Tirade). Spoor en Verhaar werkten onder meer samen als bezorgers van de negendelige uitgave van E. du Perrons Brieven 1922-1940 (Van Oorschot, 1977-1990).
gebonden met ruim 90 afbeeldingen in kleur en zwart-wit
ISBN 9789464560145
€ 39,99
416 pagina’s
Bestelinfo
Laat een reactie achter