Honderd jaar geleden overlijdt Louis Couperus (1863-1923), een van Nederlands grootste schrijvers wiens literaire nalatenschap door het Literatuurmuseum wordt beheerd. Met de Haagse roman Eline Vere (1899) vestigt hij zijn naam en vele romans, verhalen, sprookjes, columns en krantenstukken volgen. Dit ‘Couperusjaar’ staat zijn oeuvre volop in de belangstelling. Het Literatuurmuseum presenteert dit najaar een grote online expositie waarin Couperus’ werelden worden gepresenteerd. Daarnaast verschijnen maandelijks artikelen in het online LiteratuurLab en is vanaf 16 juli, zijn sterfdag, een tentoonstelling te zien met onder andere foto’s, briefkaarten en het handschrift van De stille kracht. In september is er ook een boeiende lezing over Couperus in het museum.
Tentoonstelling
Vanaf 16 juli zijn in het Literatuurmuseum een aantal vitrines te zien waaruit blijkt dat Couperus een ware kosmopoliet was die zijn hart verloor aan met name Nice, Italië en het verre Oosten. Want
hoewel hij bekend is van zijn uitspraak ‘Zoo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar’, is dit vooral een feitelijke constatering. In zijn geboortestad voelt hij zich nooit helemaal thuis. Hij is graag daar waar het leven meer kleur heeft en waar er minder ‘kleine zielen’ zijn. Puttend uit zijn collectie toont het museum onder meer originele foto’s, briefkaarten, het handschrift van De stille kracht en Couperus’ paspoort. Een wufte strik die hij droeg tijdens het festival in Nice maakt de presentatie compleet.
LiteratuurLab en online expositie
In het online museum LiteratuurLab is maandelijks een bijdrage te lezen van een hedendaagse schrijver. Zo schreef Philip Huff recent een artikel waarin hij ingaat op de genadeloze recensie die Willem Kloos in 1887 schreef over Couperus’ tweede dichtbundel Orchideeën. Een artikel van Bertram Mourits zoomt in op de Eros van Praxiteles, een klassiek beeld dat in verschillende verhalen en romans opduikt en waarvan Couperus een miniatuurversie in zijn werkkamer had staan. Een grote online expositie brengt de bezoeker dit najaar in aanraking met de uiteenlopende werelden van de schrijver. Zoals het Den Haag van Eline Vere, het Indië uit De stille kracht, de reisverslagen en foto’s uit Japan, Spanje, Frankrijk, Italië en de oudheid, de antieke wereld.
Lezing
De Vrije Academie verzorgt op 23 september een boeiende lezing in het Literatuurmuseum. Hierin wordt uitgebreid ingegaan op de manier waarop Couperus in zijn werk de stormachtige ontwikkelingen heeft verbeeld van het negentiende-eeuwse fin de siècle.
Laat een reactie achter