Van Yves T’Sjoen zijn twee nieuwe bundels verschenen: Kwintet. Literaire dialogen tussen Afrikaans en Nederlands en de flankerende essaybundel Breyvier. Over taal, burgerschap en Breytenbach. In deze bundels worden gevalstudies gepresenteerd op het gebied van de transnationale literatuurstudie. In het bijzonder staat de relatie centraal tussen Breyten Breytenbach en de Lage Landen.
Kwintet focust op de beeldvorming van de biografische persoon, van het politieke activisme en van het literaire oeuvre van Breytenbach in werk van H.C. ten Berge, Remco Campert, Gerrit Komrij, Rutger Kopland en Gerrit Kouwenaar. Ook de receptie in tijdschriften zoals Raster, Revolver en Yang komt ter sprake. De betrokkenheid van Nederlandstalige schrijvers, waaronder Bert Schierbeek, Adriaan van Dis en Eddy van Vliet, in de antiapartheidsbeweging wordt belicht.
Verder bevat deze opstellenbundel o.a. deelstudies over de poëziebibliotheek van Ernst van Heerden, over toneelbewerkingen door Tone Brulin van teksten van N.P. van Wyk Louw en Wilma Stockenström en over Antjie Krog en Herman de Conincks Nieuw Wereldtijdschrift.
Twintig korte en langere notities in Breyvier dragen ertoe bij dat het boek de vorm aanneemt van een carnet. Het werkschrift bundelt marginalia over werk van Breytenbach. De teksten belichten zijpaden van diepgaander onderzoek gebundeld in Kwintet. Bespiegelingen, ook lossere bibliografische eindjes, zijn op schrift gesteld als ‘Breytenbach notities’, gemodelleerd naar Breytenbachs essaybundel Notes from the Middle World. Hoofdstukken in Kwintet worden in het flankerende Breyvier voorzien van addenda. Naast Breytenbach komen in het apocriefe breviarium ook aan bod: Antjie Krog, Ronelda Kamfer en thema’s als dekolonisering, meertalig burgerschap (in samenspraak met Antjie Krog) en de taaldiscussie (“Afrikaans taaldebat in een Catch-22”). Er zijn essays over Hugo Claus in het Afrikaans en over de betrokkenheid van Breytenbach bij het Gorée Instituut in Senegal.
In een tweedelig interview met Willem de Vries op LitNet en Voertaal (klik hier en klik hier) licht de auteur toe in hoeverre beide boekuitgaven met elkaar in dialoog gaan en langs welke paden de receptie van Breytenbachs oeuvre verloopt als deel van het interculturele verkeer tussen Nederlands en Afrikaans.
De bundel Kwintet is te bestellen via deze link, en de bundel Breyvier via deze link.
- Kwintet. Literaire dialogen tussen Afrikaans en Nederlands, Uitgeverij Woolf, paperback, 424 pag., € 25,-
- Breyvier. Over taal, burgerschap en Breytenbach, Uitgeverij Skribis, paperback, 208 pag., € 19,50
Laat een reactie achter