Ook deze maand weer veel kinderboeken uit en over Suriname. Zo komen er van Mechtelly zeven jeugdboeken voor verschillende leeftijden beschikbaar. In Asekete (1982) gebruikt ze een houten beeld uit de collectie van kunstenaar Max van der Bosch om de lezer kennis te laten maken met de cultuur van de inheemse bevolking. Van Ismene Krishnadath komen elf titels beschikbaar, waaronder Kook mee (2011), een kinderkookboek gecombineerd met verhalen. Het bevat heel veel recepten met manja (mango), maar ook een recept voor pompoencake. Perfect voor de herfst dus.
Djoko miskin. De arme jongeling (1983) van Pamin Asmawidjaja gaat over een arme jongen die president wordt. Asmawidjaja tekende het verhaal op uit de Javaans-Surinaamse mondelinge traditie. Anansi. Surinaamse volksverhalen is een verzameling verhalen over de beroemde spin Anansi van de hand van Simon Franke, in een bewerking van Anneke Huyser uit 2006.
Romeo Grot publiceerde in 1990 Raj Powpi, een sprookje over een prins die door zijn ouders bij een gewone vrouw wordt ondergebracht om het echte leven van de bevolking te leren kennen. De Bigibereman (1992) gaat over een man die zichzelf onzichtbaar kan maken en zo twee jongens helpt om een lopende oorlog te stoppen. Ook Hindostaans-Surinaamse sprookjes en verhalen van Effendi Ketwaru jr. in Rani en de slangenkoning en Koning Bali en de macht van Divali. Ketwaru stelde ook de verzamelbundels met kinderverhalen Birbal en de bedelaars en Birbal en de barbier samen.
Suriname van Karen Bos uit 2008 is een informatief jeugdboek uit de Wereldreeks, op bezoek in Zuid-Amerika. Het bespreekt allerlei aspecten van het land en is voorzien van tal van foto’s en illustraties.
Van Allard Pierson komt het vierdelige standaardwerk Geschiedenis van het roomsch-katholicisme tot op het concilie van Trente (1868-1872) beschikbaar. Henriette Roland Holst publiceerde in 1918 ook een dikke pil met het historisch-materialistische werk De revolutionaire massa-aktie.
Ludolph Smids publiceerde in 1711 Schatkamer der Nederlandsse oudheden. Of woordenboek, behelsende Nederlands steden en dorpen, kasteelen, sloten en heeren huysen, oude volkeren, rievieren, vermaarde luyden in staat en oorlogh, oudheden, gewoontens en lands wysen. Een hele mond vol, maar het dekt zeker de lading: over talloze plaatsen, personen en begrippen weet Smids iets interessants te zeggen. Van Catharina van der Meulen verscheen in 1694 Het eensaem tortel-duyfken rustende op den aenghenaemen rooselaer gheplant in’t hemels lust-hofken, dat tal van stichtelijke liederen bevat voor de katholieke gelovige.
Ten slotte zijn er weer flink wat tijdschriften toegevoegd, waaronder (vrijwel) alle jaargangen van de letterkundige publicaties ‘t Fonteintje, Germania en Nieuwe Wegen.
Laat een reactie achter