Kasten vol singles en 78-toerenplaten, zeldzame elpees die nog dagelijks gedraaid worden en vergeten liedjes. Nederland en België kennen tientallen particuliere verzamelaars van het Nederlandstalige Lied maar nergens is er één plek voor dit muzikaal erfgoed. De particuliere verzamelaars zijn moeilijk vindbaar voor onderzoekers en geïnteresseerden. Hun collecties zijn voor de toekomst kwetsbaar omdat ze dreigen uiteen te vallen. Het Allard Pierson, Podiumkunst.net en de Taalunie werken aan een project dat zich richt op de zichtbaarheid en vindbaarheid van het Nederlandstalige lied uit de periode 1900-1983.
Symposium Vergeet me lied. Uitdagingen van het verzamelen van het Nederlandstalig lied
30 november 2023, 13.00 – 18.00 uur
Locatie: Universiteitstheater Amsterdam
Iedereen is van harte welkom om zich aan te melden:
PROGRAMMA EN AANMELDEN SYMPOSIUM
Symposium Vergeet me lied
Het afgelopen half jaar heeft er een inventarisatie plaatsgevonden bij een deel van deze particuliere verzamelaars om hun collecties en de staat daarvan in kaart te brengen. Tijdens het symposium Vergeet me lied. Uitdagingen van het verzamelen van het Nederlandstalig lied worden de resultaten van deze inventarisatie gepresenteerd, gaan sprekers in op de verschillende uitdagingen bij particuliere verzamelingen en is er een panelgesprek met deskundigen. Valentina Tóth, winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2022, zal tijdens het symposium vergeten liedjes opnieuw zingen.
Inkijkje in de wereld van verzamelaars
Het publiek ziet voor het eerst de documentaire Het vergeten lied, die tijdens de inventarisatie is gemaakt. De documentaire biedt een kijkje in de wereld van deze verzamelaars en het belang van het bewaren van uniek Nederlandstalig muzikaal erfgoed. Naast particuliere verzamelaars komen in de documentaire ook bekende hedendaagse vertolkers van het Nederlandstalige lied aan het woord.
Over het Allard Pierson
Het Allard Pierson verzamelt, beheert, ontsluit, onderzoekt en presenteert waardevol en relevant cultureel erfgoed van de oudheid tot nu. We maken dit toegankelijk voor iedereen, ten dienste van wetenschap en samenleving, ter lering en inspiratie. Dit doet het Allard Pierson als onderdeel van de Universiteit van Amsterdam en vanuit het historische hart van de hoofdstad.
Laat een reactie achter