Deze maand opnieuw veel Surinaamse jeugdliteratuur. Er komen onder andere werken uit vier series jeugdboeken beschikbaar: Kinder Vertier, Kinderen van Suriname, MoiBoi en Special Kids. Een groot deel van deze titels is geschreven door Soecy Gummels, een Surinaamse schrijfster die in de V.S. woont en daar ook in het Engels publiceert. Daarnaast brengt ze dus veel Nederlandstalig werk uit in Nederland en Suriname.
Mechtelly was cultureel werkster en als schrijver onder andere actief als voorzitter van de Schrijversgroep ’77. Zij publiceerde poëzie, maar ook kinderboeken zoals Sarina. De moeder van de kontraktanten uit 1997, over vrouwen die zich als contractanten op de plantages staande moesten zien te houden. Ook online: het rijk geïllustreerde prentenboek Het aapje van Jaja (1982) en De held en andere kinderverhalen uit 1999, korte verhalen over het leven in Suriname.
Paul Middellijn is een Surinaamse schrijver, voordrachtskunstenaar en musicus. Hij schrijft zowel in het Nederlands als in het Sranan. Voor kinderen schreef hij onder andere Na libi fu Sopropo nanga Antruwa. Het leven van Sopropo en Antruwa (1982), dat zich afspeelt in de tuin van Koba, die haar twee groenteplanten in leven probeert te houden. Natty en Fleurtje uit 1994 bevat ‘tropische kinderliedjes uit Suriname voor mensjes vanaf drie jaar’.
Uit ons krijtland (1911) van Eli Heimans is een geologische en plantkundige beschrijving van het Krijtland, een natuurgebied rondom het Zuid-Limburgse Epen. Hoewel het geschreven is als een luchtig vakantieboekje, gaat het juist diep in op de verbanden tussen enerzijds de flora en fauna en anderzijds de geologische geschiedenis van het gebied.
Van Petronella Moens komt de driedelige briefroman Carolina van Elderberg of beproefde huwelijkstrouw (1811-1812) beschikbaar. De rijke erfgename Carolina is van jongs af aan verloofd met haar jeugdvriend Eduard. Na een lange reis blijkt hij echter totaal veranderd te zijn, en niet ten goede. Toch trouwt de brave Carolina met hem, met veel drama tot gevolg. Het werk werd geprezen om hoe goed het karakter van de verschillende personages uit de brieven spreekt (ook al waren die wel erg lang).
Ten slotte komen alle afleveringen beschikbaar van het tijdschrift Fumus (2003-2017) van de inmiddels ontbonden stichting Willem Godschalck van Focquenbroch. Deze stichting was geheel gewijd aan het leven en werk van Focq, zoals de dichter wel werd aangeduid. Zijn bekendste werk is de komedie De min in ’t Lazarus-huys (1674).
Laat een reactie achter