Grondlegger van de psychologische roman in Nederland, beroemd om zijn reisverslagen, vertolker van het symbolische sprookje en de lyriek: Louis Couperus staat bekend om zijn vele gezichten en omvangrijke oeuvre waarin hij zich moeiteloos tussen tal van stijlen en vormen bewoog. In 2023, honderd jaar na zijn overlijden, is de naam Couperus nog steeds een begrip. Wat is zijn nalatenschap?
Couperus geldt met zijn soms lichtvoetige beschrijvingen van fatalistische personages verzonken in donkere thematiek, als een belangrijke vertegenwoordiger van het Nederlands naturalisme. De moderne mens is altijd nog op een voortdurende zoektocht naar zingeving en wil vluchten van het noodlot, deze gedachten resoneren nog steeds met de thema’s van Couperus.
Tijdens deze editie van Publieke Intellectuelen zal Ellen Deckwitz een lezing geven over de relevantie van Couperus’ werk in de hedendaagse maatschappij. Aansluitend vindt er een gesprek plaats tussen haar en andere sprekers over deze onderwerpen.
Rene de Boer zegt
Prachtig Ellen. Jouw taal en je zinnen zijn behoren ook tot dat kaliber!
Noodlotsgedachten, heb ik eens gelezen was eerder een (literaire) tegenhanger van de maakbare wereld (industrialisatie toen). En laten we die in tijd (maakbaar je eigen geluk, vooruitgang) nog steeds zitten. Juist die menselijke tragiek is ook (nu) zo herkenbaar. Denk ik ook in jouw stukken in het NRC te lezen.
Nogmaals, vanuit Aruba: masha danki!!