Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) heeft een vacature voor een computationeel linguïst die een bijdrage kan leveren aan de verdere uitbouw van de taalinfrastructuur voor het Nederlands.
Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) zoekt op korte termijn een computationeel linguïst om bij te dragen aan de deelname van het instituut aan het SSHOC-NL (Social Sciences & Humanities Open Cloud) project, en daarnaast ook op andere wijze bij te dragen aan het uitbouwen van de taalinfrastructuur voor het Nederlands.
Binnen SSHOC-NL neemt het instituut deel aan de taak Machine Learning and AI for Methodologically Sound Data Enrichment. Deze taak houdt met name in dat onderzoekers worden ondersteund bij het vinden en gebruiken van de juiste (verrijkings- en analyse)tools en dat ze in staat worden gesteld de resultaten van de tools op relevante data te evalueren.
De taalinfrastructuur van het INT bestaat uit een kennisbank die de aspecten van de documentatie van modern en historisch Nederlands omvat, van lexicale informatie tot syntax, semantiek en taalvariatie. Het werk hieraan wordt ondersteund door computationele workflows.
Jouw werk
Je onderzoekt hoe nieuwe methoden en technieken het opbouwen en ontsluiten van de taalinfrastructuur kunnen ondersteunen en draagt bij aan processen gericht op het beheer, onderhoud en de beschikbaarstelling van producten en tools.
Je publiceert over je werk, neemt deel aan nationale en internationale samenwerkings- verbanden als CLARIN en CLARIAH, en spreekt op academische en professionele conferenties.
Functie-eisen
- Minimaal postdocniveau, gepromoveerd
- Resultaatgericht en analytisch
- Je schakelt makkelijk tussen tools en technologieën
- Diepgaande kennis van en ervaring met Natural Language Processing en Machine learning, inclusief de meest recente technieken, zoals Transformers en Large Language Models
- Ervaring met het ontwikkelen van efficiënte, goed gestructureerde en gedocumenteerde software
Door ervaring met deze technologieën heb je een streepje voor:
- Python, Huggingface transformers
- Meerdere programmeertalen (m.n. Java/Kotlin, JavaScript/TypeScript)
- PostgreSQL (of andere relationele database)
- Ontwikkelen van webapplicaties / -services
Arbeidsvoorwaarden
Het gaat om een aanstelling van 32-40 uur per week. De arbeidsvoorwaarden zijn overeenkomstig de cao Onderzoeksinstellingen. Het betreft vooralsnog een tijdelijk dienstverband met uitzicht op een vaste aanstelling. Het INT heeft aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, waaronder veel vrije dagen, een eindejaarsuitkering en aansluiting bij het ABP voor de pensioenvoorziening.
Neem voor meer informatie over de vacature contact op met Jesse de Does, jesse.dedoes@ivdnt.org.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Sollicitaties kunnen vóór 15 januari 2024 per mail verstuurd worden naar: secretariaat@ivdnt.org t.a.v. de directeur, mevrouw prof. dr. F. Steurs.
Over het INT
Het Instituut voor de Nederlandse Taal is dé plek voor iedereen die iets wil weten over het Nederlands door de eeuwen heen. Het is een breed toegankelijk wetenschappelijk instituut dat alle aspecten van de Nederlandse taal bestudeert, waaronder de woordenschat, grammatica en taalvariatie. Het INT verzamelt de nieuwste Nederlandse woorden, actualiseert belangrijke naslagwerken zoals de Algemene Nederlandse Spraakkunst en maakt vaktaal toegankelijk via terminologielijsten. Het instituut is ook betrokken bij diverse nationale en internationale samenwerkingsverbanden.
Om al deze taken te ondersteunen, ontwikkelt het INT zelf websites en -applicaties, bijvoorbeeld over vertalen van en naar het Nederlands, terminologie, taaladvies of historische teksten.
Het instituut bevindt zich in de sfeervolle Leidse binnenstad, op loopafstand van het station. Deels thuiswerken is mogelijk. Er zijn collega’s van alle leeftijden en de sfeer is informeel. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en volop mogelijkheid om ervaring op te doen met verschillende tools en technologieën.
Laat een reactie achter