Nederland heeft Papiaments, net als Fries, erkend onder Deel III van het Europees Handvest voor Regionale Talen of Talen van Minderheden. Dat heeft de Raad van Europa vandaag medegedeeld. Daarmee komen er meer (wettelijke) mogelijkheden en financiering voor het behoud en gebruik van het Papiaments. Met Deel III wordt een traject ingezet door de nationale en Bonairiaanse overheden om de taal op Bonaire te verankeren in onderwijs en media, bij de overheid en in de samenleving.
Papiaments wordt als moedertaal gesproken door een deel van de bevolking op Aruba, Bonaire en Curaçao. De erkenning onder Deel III Handvest voor het Papiaments geldt alleen voor Bonaire. Bonaire telt 24.000 inwoners, waarvan naar schatting 8.000 Papiaments spreken. In het Europese deel van het Koninkrijk zijn er waarschijnlijk 60.000 Papiaments sprekers en krijgt de taal automatisch een lichtere bescherming onder Deel II van het Handvest.
De erkenning voor het Papiaments komt op het moment dat de provincie Limburg nieuw taalbeleid en een aanvraag voor een Deel III erkenning voor het Limburgs overweegt. Het Limburgs heeft sinds 1997 een lichtere erkenning als regionale taal onder Deel II van het Handvest. De Raad van Europa heeft Nederland echter afgelopen jaar op de vingers getikt over het uitblijven van Limburgs taalbeleid en gedeputeerde Kuntzelaers gaf onlangs toe dat de overheid de afgelopen 25 jaar ‘steken heeft laten vallen’.
Na decennialange stilstand in de Nederlandse taalpolitiek is de erkenning van het Papiaments bereikt door het gezamenlijk optrekken van non-gouvernementele organisaties, wetenschappers en lokale overheden, om zo vernieuwing en verbetering van de positie van deze regionale taal te bewerkstelligen. Voor het Limburgs hebben de samenwerkende Limburgse taalorganisaties in 2023 de provincie opgeroepen dezelfde status als voor het Fries te bedingen. In voorstellen voor nieuw Limburgs taalbeleid gaf gedeputeerde Kuntzelaers recentelijk echter aan geen Deel III erkenning te wensen. Na kritiek van verschillende Statenfracties zegde Kuntzelaers echter toe dat “… als u zegt we gaan voor III dan gaan we voor III en dan gaan we dat doen.” Aanstaande maart in de Statencommissies en in april tijdens de Statenvergaderingen zal duidelijk worden of de provincie Limburg de Papiamentse weg wil volgen voor het Limburgs.
Laat een reactie achter