Eten wordt doorgaans niet als een groots literair onderwerp beschouwd, en dus is het belachelijk om er plechtig en uitgebreid over te schrijven. Of toch niet?
Eten kan zich voordoen als iets alledaags: mensen hebben nu eenmaal voedsel nodig om in leven te blijven en zich op belangrijker zaken te kunnen richten. Tegelijkertijd kan een maaltijd dienen als een venster op de wereld als geheel. Eten heeft niet alleen te maken met cultuur, identiteit en geschiedenis, maar ook met biologie, volksgezondheid en politiek; met ecologie, ethiek en esthetiek. Kortom, eten raakt zoals literatuur en poëzie aan zo’n beetje alles wat ertoe doet.
In dit nummer van De Gids komt schrijven over eten aan de orde, of wat sinds de boeken van M.F.K. Fisher, zoals How to Cook a Wolf, ook wel food writing is gaan heten.
Kyrke Otto onderzoekt in haar essay de grenzen van het gastronomische genre, Louise O. Fresco schrijft de duizelingwekkende geschiedenis en betekenis van brood, en aan Alma Apt, Simone Atangana Bekono, Hannah van Binsbergen, Esha Guy Hadjadj, Dirk van Weelden en Miek Zwamborn werd gevraagd een korte tekst te schrijven waarin het bereiden van eten en een recept een centrale rol spelen.
Uitgelicht
Essay
De ongelooflijke ontsporingen van het gastronomische genre
Kyrke Otto
Poëzie
niks dan knecht van de reuzel in je genen
Simone Atangana Bekono
Essay
Alleen de mens bakt brood
Louise O. Fresco
Laat een reactie achter