We kunnen steeds slechter lezen. Een avond over de oorzaken en gevolgen van de afnemende leesvaardigheid en de mogelijke oplossingen om het tij te keren.
Een derde van de Nederlandse scholieren dreigt laaggeletterd het onderwijs te verlaten. In Europa bungelt Nederland onderaan als het gaat om leesvaardigheid. Wie minder leest heeft minder kennis en wie niet goed kan lezen loopt de kans om af te haken in de toch al complexe en snelle samenleving. Wat zijn de risico’s van de achteruitgang in lezen in het dagelijks leven en voor een democratie?
We bespreken met docent en onderzoeker Marie-José Klaver en vakdidacticus Theo Witte de oorzaken van ontlezing in Nederland. We kijken naar de rol van het onderwijs en digitalisering en uiteraard ook naar de mogelijke oplossingen. Wat kunnen we leren van anderen landen, scholen en methodes die wel goed presteren?
Host van de avond is Jelte Posthumus, docent geschiedenis en gespreksleider.
Agenda
Maandag 18 maart 20:00 tot 21:30
Forum Groningen (Rabo Studio)
€ 10,00
Tickets
Marie-José Klaver is germanist en neerlandicus. Ze studeerde Duitse taal- en letterkunde, Algemene Literatuurwetenschap en neerlandistiek in Amsterdam, Berlijn en Leiden. Na een carrière in de journalistiek bij NRC, InformatieProfessional en 360 koos ze voor het onderwijs. Ze is docent Duits en Nederlands aan Het Drachtster Lyceum waar ze lesgeeft in de onderbouw en de bovenbouw (havo en vwo). Aan de pabo van de Hogeschool van Amsterdam geeft Marie-José samen met Yra van Dijk vanaf oktober 2022 een cursus jeugdliteratuur. Daarnaast is Marie-José redacteur van Neerlandistiek en het Handboek Didactiek Nederlands, en schrijft ze over literatuur en onderwijs voor onder meer Tzum, De Groene Amsterdammer en de Nederlandse Boekengids.
Dr. Theo Witte (1952) is geboren en getogen op Texel. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Groningen en promoveerde in 2008 op zijn proefschrift Het oog van de meester waarin hij verslag uitbracht van zijn onderzoek naar de literaire ontwikkeling van havo- en vwo-leerlingen. Met dit onderzoek legde hij de basis voor de populaire website lezenvoordelijst.nl waar dagelijks duizenden scholieren naar boeken zoeken die bij hun niveau en interesses passen.
Theo was dertig jaar lerarenopleider en vakdidacticus aan de RUG en betrokken bij allerlei onderzoeken naar leesmotivatie en literatuurdidactiek. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar nog volop actief voor het onderwijs. Onder andere als voorzitter van het RED Team Onderwijs en als auteur van de lesmethode KERN Nederlands Taal en Cultuur voor het voortgezet onderwijs.
René Spruijt zegt
Leuk weer. Het valt me steeds vaker op. Er zijn interessante taal-evenementen in de Randstad (?) en de zaal waar de gebeurtenis plaatsvindt staat vermeld alsof heel Nederland ( ik woon in Brabant) weet waar de (in dit geval) Rabo Studio is. In Amsterdam verwacht ik?
Marc van Oostendorp zegt
U kunt ook een keer proberen over de grenzen van uw eigen provincie heen te kijken. Rabo Studio is een bekende locatie in Groningen. (We hebben dit gegeven nu toegevoegd.)