Persbericht Taalunie
Met de ‘Verklaring van Antwerpen’ hernieuwt het Comité van Ministers van de Taalunie de wens om deze unieke intergouvernementele organisatie een blijvende en prominente rol te laten spelen bij de ontwikkeling, bevordering en verspreiding van het Nederlands. Gunther Van Neste wordt de nieuwe algemeen secretaris.
Verklaring van Antwerpen
Het 100e Comité van Ministers van 22 april werd in Antwerpen opgeluisterd met een feestelijke academische zitting onder de titel ‘Een mooie toekomst voor het Nederlands.’ Dat was dan ook meteen de inzet van de ‘Verklaring van Antwerpen’ waarmee het Comité van Ministers aangeeft dat de Taalunie klaar is om de uitdagingen en de ontwikkelingen die een impact hebben op het Nederlands aan te pakken.
We bekrachtigen vandaag het belangrijke Verdrag uit 1980 en de doelstellingen in dat verdrag. Dat zijn de gemeenschappelijke ontwikkeling van de Nederlandse taal en de gemeenschappelijke bevordering van de kennis en het verantwoorde gebruik van de Nederlandse taal, de Nederlandse letteren en de studie en verspreiding van de Nederlandse taal en letteren in het buitenland. De Taalunie zal in de toekomst de verbindende rol van het Nederlands in maatschappelijke domeinen zoals onderwijs, cultuur, welzijn en de arbeidsmarkt blijven houden. Hierbij is het van belang dat de Taalunie ook bij het brede publiek een voldoende zichtbare en inspirerende rol opneemt.
Lees hier de volledige Verklaring en herbekijk hier de volledige academische zitting.
Gunther Van Neste komt aan boord als algemeen secretaris en zal daarmee het nieuwe gezicht worden van de Taalunie. Gunther was jarenlang directeur van het Huis van het Nederlands en is op dit moment kabinetschef van Vlaams minister Gwendolyn Rutten.
Taalveld en jongeren aan het woord
Over de toekomst van de Taalunie en de uitdagingen voor het Nederlands is de organisatie gaan spreken met vertegenwoordigers van vijftig partners, zusterorganisaties en relaties, uit alle hoeken van de taal, cultuur en letteren, binnen en buiten het taalgebied. Zij waren het eens over de potentie van de Taalunie.
In dit filmpje krijg je een mooie samenvatting van de resultaten van deze gesprekken.
En wie anders dan de jongeren zijn de toekomst van onze taal? Kijk en luister naar hoe zij kijken naar onze taal en de toekomst ervan.
Laat een reactie achter