Heb je interesse in en ervaring met onderwijsonderzoek en ben je benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van lees- en schrijfonderwijs? Dan is dit promotieonderzoek iets voor jou! Wij zijn per 1 oktober 2024 op zoek naar een promovendus voor het onderzoeksproject ‘Bewust geletterd in het schoolvak Nederlands: lezen en schrijven met genres’.
Wat ga je doen?
Hoe zorgen we ervoor dat vo-leerlingen zich ontwikkelen tot sterke en gretige lezers en schrijvers? Dat is, gezien alle zorgen omtrent het niveau en de motivatie van leerlingen, de komende jaren een vraag van groot maatschappelijk en onderwijskundig belang. Met dit onderzoek draag je, binnen een team van experts, bij aan de versterking van lees- en schrijfonderwijs bij het schoolvak Nederlands. Je ontwikkelt je daarnaast tot een uitstekend wetenschappelijk onderzoeker.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht en wordt gefinancierd door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Je maakt deel uit van een interdisciplinair projectteam met twee promovendi (een voor Nederlands bij de UU en een voor Geschiedenis bij de UvA) en een postdoctoraal onderzoeker (Hogeschool van Amsterdam/Hogeschool Windesheim/RUG) en hun begeleiders.
Daarnaast maak je deel uit van de programmagroep Taal en Educatie van het Institute for Language Sciences (ILS) van de UU.
Wat wordt er van je verwacht?
- het afronden en verdedigen van een proefschrift binnen vier jaar (bij een voltijdsaanstelling. Een aanstelling van vijf jaar 0,8 fte is ook mogelijk);
- het publiceren van peer-reviewed artikelen in internationale tijdschriften;
- het presenteren van onderzoeksresultaten op workshops en conferenties;
- deelnemen aan relevante trainingsprogramma’s aangeboden door lokale of nationale onderzoeksscholen;
- het verzorgen van onderwijs op bachelor- of masterniveau in het 2e en 3e jaar van het project.
Wat breng je mee?
- een afgeronde wo- of hbo-masteropleiding of onderzoeksmaster in Nederlandse taal en cultuur, taal- of tekstwetenschap, taaldidactiek of een andere relevante discipline (bijvoorbeeld onderwijswetenschappen, pedagogiek, psychologie, of een relevante onderzoeksmaster);
- uitstekende analytische vaardigheden en een goede beheersing van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden;
- uitstekende (academische) communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;
- een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;
- affiniteit met het onderzoeksthema bevorderen van lees-en schrijfvaardigheid binnen het schoolvak Nederlands.
Je hebt een streepje voor als je:
- ervaring of affiniteit hebt met onderwijskundig onderzoek;
- ervaring of affiniteit hebt met het verzorgen en liefst ook ontwikkelen van taalvaardigheidsonderwijs of literatuuronderwijs voor onderbouw vmbo of havo.
Je bent:
- een zelfstandig en leergierig persoon met een kritische blik;
- gemotiveerd om door middel van wetenschappelijk onderzoek een bijdrage te leveren aan theorieën over leren en instructie en aan verbetering van de onderwijspraktijk;
- in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken;
- gemotiveerd om samen te werken in een onderzoeksproject met collega-onderzoekers en docenten in het voortgezet onderwijs;
- in staat om een project te managen.
Wat bieden wij?
Wij bieden:
- een functie voor initieel 18 maanden – bij goed functioneren wordt het dienstverband met 30 maanden verlengd;
- een werkweek van 38 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 2.770,- tot maximaal € 3.539,- bij een fulltime dienstverband (schaal P van de cao Nederlandse Universiteiten);
- 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
- een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.
Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling , verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur externe link en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.
Over ons
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow.
Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 1.100 medewerkers en 7.000 studenten verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest zorgen voor een inspirerend werkklimaat.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Renske Bouwer via R.bouwer@uu.nl en/of met Jacqueline Evers-Vermeul via j.evers@uu.nl.
Wij verzorgen zelf de werving voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Sollicitatie
Als Universiteit Utrecht willen we een thuis zijn voor iedereen. We waarderen medewerkers met diverse achtergronden, perspectieven en identiteiten, onder andere op het gebied van culturele, religieuze of etnische achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, functiebeperking of leeftijd. We streven naar een veilige en inclusieve omgeving waarin iedereen kan floreren en waaraan iedereen kan bijdragen.
Heb je interesse om te solliciteren? Stuur ons de volgende documenten via de sollicitatieknop (apart, niet gezipt):
- cv incl. naam en contactgegevens van twee referenten;
- motivatiebrief;
- scriptie;
- (voorlopige) cijferlijst.
Uiterlijk reageren op 24 mei 2024.
Laat een reactie achter