Jacob Israël de Haan (Smilde, 1881 – Jeruzalem, 1924) werkte voor het Algemeen Handelsblad en later voor Britse media als The Times en Daily Express. Zijn verblijf in Jeruzalem en zijn bredere opvattingen over politiek, cultuur en religie, waaronder zionisme en Arabisch nationalisme, blijven echter grotendeels onbekend.
Ter herdenking van de Nederlandse en queer joodse dichter, schrijver en journalist Jacob Israël de Haan, die in 1924 werd vermoord, bespreekt deze lezing de biografie van een man die een blijvende invloed had op de banden tussen Nederland, Palestina en later Israël, en de erfenis daarvan in Jeruzalem vandaag de dag.
Deze lezing begint met de projectie van twee stille korte documentaires (selecties) van Jeruzalem in 1913 en de jaren 1920 en 1940 en een inleiding over Jeruzalem in de eerste jaren van de 20e eeuw. De discussie wordt vervolgd met een korte presentatie van het boek Jacob Israël de Haan in het Palestijnse labyrint 1919-1924 (Ludy Giebels, Amsterdam University Press, 2024).
Met dr. Ludy Giebels (historica en auteur van diverse De Haan-studies, bezorger van de Palestijnse feuilletons van De Haan), dr. Lucia Admiraal (Assistant Professor RUG Middle Eastern Studies en Midden-Oosten correspondent NRC); introductie Prof. dr. Karène Sanchez Summerer (Engels).
‘Herdenken is beleven’
Ter herdenking en herontdekking van Jacob Israël de Haan in zijn honderdste sterfjaar wordt een De Haan Maand georganiseerd van 1 t/m 30 juni, in o.a. Amsterdam, Groningen en Leeuwarden. Deze lezing is de aftrap van deze herdenkingsmaand.
Laat een reactie achter