In Biografie op de Bühne, het praatprogramma van Biografieportaal.nl, komen elke maand de schrijver van een recent verschenen biografie en een biograaf die nog volop aan het werk is aan het woord. Staat in het eerste gesprek de gebiografeerde centraal, in het tweede gesprek gaat het over de kunst van de levensbeschrijving, la storia della vita.
Op 10 juni praat Hans Renders met Ariëtte Dekker over De vertrouweling: Sam van Deventer (1888-1972), het echtpaar Kröller-Müller en de Tweede Wereldoorlog. Petra Teunissen gaat in gesprek met Anton de Goede over zijn biografie in wording van Heere Heeresma.
Ariëtte Dekker over Sam van Deventer
Nadat hij zijn diploma haalde op de Handelsschool in Den Haag trad Sam van Deventer in dienst van de firma Müller & Co. Dat was het begin van een hechte verbintenis – zowel privé als zakelijk tussen Van Deventer en de Kröller-Müllers. Van Deventer werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de directeur van het museum en landgoed. Maar door zijn houding in die oorlog betaalde hij een hoge prijs voor zijn loyaliteit aan het echtpaar. Na de oorlog, toen de beide Kröllers al niet meer leefden, werd Van Deventer wegens collaboratie ontslagen als museumdirecteur en kreeg hij met langdurige vervolging te maken.
Op Biografieportaal schrijft Sjoerd Karstens over De vertrouweling: ‘De hoofdstukken in het boek over deze periode [de Tweede Wereldoorlog] behoren tot de meest boeiende en ook beklemmende passages in deze biografie. Met veel oog voor detail beschrijft Dekker het proces van “culturele collaboratie”. Zij laat goed zien hoe normen geleidelijk vervagen en tot welke meegaande houding veel mensen in staat blijken te zijn.’
Van Ariëtte Dekker verscheen in 2015 de biografie van Anton Kröller: Anton Kröller (1862-1941): leven op krediet.
Anton de Goede over Heere Heeresma
Petra Teunissen praat met Anton de Goede die toen hij nog bij de VPRO werkte met Heere Heeresma door de wijk wandelde waar Heeresma opgroeide. Daarmee gaf hij de aanzet tot Heeresma’s autobiografische tweeluik Een jongen uit plan Zuid. De Goede verbaasde zich er lang over dat zich geen biograaf van Heeresma aandiende, en besloot het toen maar zelf te worden. Inmiddels is De Goede’s biografie van Heeresma bijna klaar – het boek verschijnt in het najaar, en vormt het in zekere zin een drieluik met de documentaire En de naam is: Heeresma – Een familiegeschiedenis van regisseur John Albert Jansen, waarin De Goede als biograaf/vragensteller optreedt en Houdbaar, de gedundrukte verhalen van Heere Heeresma die Anton de Goede samenstelde.
Biografie op de Bühne:
10 juni, 20.00 uur, Torpedo Theater, Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam
Reserveren kan op de site van het Torpedo Theater en op Biografieportaal.nl
Laat een reactie achter