Een podcastserie over rebelse verhalen uit, in en door de stad
Gent is een rebelse stad en er woont een weerspannig volkje. Dat is althans het typische imago van de Arteveldestad en haar Stroppendragers. Ook de literatuur heeft aan dat imago bijgedragen. Literaire teksten uit Gent schoppen regelmatig tegen de gevestigde orde en bevestigen of ondermijnen juist het rebelse imago van de stad. Journalist Marieke Martens gaat in deze serie in gesprek met onderzoekers van de vakgroep letterkunde aan de UGent over die relatie tussen Gentse literatuur en rebellie sinds de middeleeuwen.
Je kunt deze zes podcastafleveringen natuurlijk rustig thuis beluisteren, maar je kunt ook de stad in trekken want al die literaire rebellen hebben hun sporen nagelaten in de Gentse straten. Bij elke aflevering vind je een wandelroute die je langs de plekken die in de podcast worden besproken voert.
Meer informatie via: https://www.rebellie.ugent.be
Aflevering 1 – Verzet in/tegen de kerk: Alijt Bake & Virginie Loveling
In deze aflevering maken we kennis met twee eigenzinnige dames: Alijt Bake, een 15de-eeuwse kloosterzuster, en Virginie Loveling, een overtuigd antiklerikale schrijfster uit de tweede helft van de 19de eeuw. Elk op hun eigen manier botsten deze boeiende vrouwen met het instituut kerk. Marieke gaat erover in gesprek met Prof. Dr. Youri Desplenter en Prof. Dr. Lars Bernaerts.
De aflevering is te beluisteren via Spotify: https://open.spotify.com/episode/5cwoaJcafDGGkTEqAmQvJb
Gasten van deze week
Youri Desplenter is professor Middelnederlandse literatuur. Zijn onderzoek focust zich voornamelijk op laatmiddeleeuwse gebeden, Bijbelvertalingen, en de interactie tussen Latijn en Middelnederlands.
Lars Bernaerts is professor Moderne Nederlands proza. Zijn onderzoek beslaat moderne en experimentele literatuur in het Nederlands, de hedendaagse roman, literaire neo-avant-gardes, verteltheorie en het literaire hoorspel.
Deze podcastserie kwam tot stand dankzij financiële steun door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en het Maatschappelijk Valorisatiefonds van de UGent.
Laat een reactie achter