Marleen Willebrands laat ons 27 juni a.s. aan de hand van dichter en botanicus Petrus Hondius proeven van de Gouden Eeuw. Zij neemt ons ruim 300 jaar mee terug in de tijd met verhalen en recepten uit haar boek De verstandige kock uit 1669.
Schuif op 27 juni vanaf 19.00 uur aan in Museum Het Warenhuis te Axel in Zeeuws Vlaanderen.
Voor de ‘sjieke burgerij’
Aalbessensiroop, ‘vergeten’ vissen als snoek of steur, struifkoeken, schoenlapperstaart, gekonfijte walnoten, fruitsnoepjes en spekstruif. Het zijn gerechten die in de zeventiende eeuw op tafel kwamen bij de ‘sjieke’ burgerij. Die eeuwenoude smaak kan de lezer van het boek van neerlandica en diëtiste Marleen Willebrands zelf ontdekken en klaar maken. Hoezo de Nederlandse keuken niet bijzonder? Dit boek biedt culinair erfgoed in hedendaagse recepten.
Marleen hertaalde een bestseller uit 1669: kookboek De verstandige kock. Samen met haar medeauteurs Alexandra van Dongen en Manon Henzen heeft zij een prachtig geïllustreerd boek gemaakt dat niet alleen de recepten tot leven wekt, maar ook inzicht geeft in de zeventiende-eeuwse Nederlandse keuken. Van rijk tot arm en de toenmalige opvattingen over gezond eten en goed leven komen aan bod. Een kookboek om lekker te koken met voedsel van de eigen grond en van het seizoen.
Literaire invalshoek
De verstandige kock werd in 1669 het sluitstuk van een driedelig handboek voor buitenplaatsbezitters, Het vermakelijck landtleven. Dit handboek ligt in het verlengde van tuinbouwliteratuur, maar heeft ook een relatie met een literair genre, het hofdicht.
Daarin wordt aan de hand van een wandeling door de tuin het buitenleven en de buitenplaats bezongen van de dichter. De Zeeuwse Petrus Hondius, maar ook Constantijn Huygens en Jacob Cats wijdden vele dichtregels aan hun buitenplaatsen de Moufeschans (Terneuzen), Hofwijck (Voorburg) en Sorghvliet (Den Haag). Deze dichters bezongen het nut van het landleven zoals de klassieke dichters Vergilius en Horatius dit al duizenden jaren geleden bezongen in de gedichten Georgica en Beatus Ille. Daarnaar wordt in dit Vermakelijck landtleven ook naar verwezen.
Marleen Willebrands is diëtiste en neerlandica, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis. Zij studeerde in 1997 aan de Universiteit Leiden af in de oudere letterkunde op een geannoteerde tekstuitgave van De verstandige kock met analytische bibliografie.
Zij bezorgde diverse tekstedities van Nederlandstalige historische kookboeken uit de 16de tot de 18de eeuw. Daarnaast schrijft en publiceert zij artikelen en verzorgt lezingen en workshops over eten en drinken in vroeger tijden.
Zij won samen met co-auteur Christianne Muusers met Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593, de Gerrit Komrijprijs 2020, en in 2022 de Joop Witteveenprijs.
Laat een reactie achter