Stichting Ensie Encyclopedie realiseert een bibliotheek waar alle Nederlandstalige woordenboeken en encyclopedische werken op één plek samenkomen. Kennis uit heden en verleden wordt nauwkeurig gedigitaliseerd, van meta-informatie voorzien en voor iedereen gratis toegankelijk gemaakt. In maart beschrijven we een aantal boeken die op Ensie zijn geplaatst:
Popmuziek (2003) van de hand van Jan van der Plas & Mike Schepers. De popmuziek heeft zich in de loop van de twintigste eeuw een volwaardige plaats verworven naast klassieke muziek en jazz. Daarmee is – ook in het Nederland – een complete vaktaal ontstaan met termen als triphop, nederbeat, dub, 12inch, mengpaneel, faden en ritmesectie. Tin Pan Alley, Stax, Torhout-Wercher en Frits Spits zijn stuk voor stuk een begrip. Maar naar wat of wie verwijzen zij? In dit naslagwerk worden bijna 1000 begrippen en namen toegelicht en in de juiste context geplaatst, zodat dit hét opzoekboek is voor iedereen die zich vakmatig of in zijn vrije tijd met popmuziek bezighoudt, als bandlid, verzamelaar, dj of fan.
De Encyclopedie voor Zelfstudie (1981) is geschreven onder redactie van drs. L.A. Beeloo en is ontstaan in samenwerking met de afdeling Algemeen voortgezet Onderwijs van het Onderwijskundig Studiecentrum, het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum en het Katholiek Pedagogisch Bureau. Het beschrijft bijna 12000 onderwerpen.
Dr. M. Wagenaar is de auteur van Encyclopedie van Voedings – en Genotsmiddelen (1938). Dit boekwerk bevat niet alleen een opsomming van voedings – en genotsmiddelen, maar ook de bereidingswijze, voedingswaarde en de wettelijke eisen waaraan moest worden voldaan.
Als grootste verklarende medische woordenboek in het taalgebied van het Nederlands biedt Uitheemsche geneeskundige termen de betekenis van in Nederland en België gangbare medische vaktermen met hun primaire schrijfwijze en taalaanduiding. Daarnaast worden ook een of meer synoniemen, afwijkende vormen, vertalingen, gebruiksvoorbeelden, aanwijzingen voor correct idiomatisch gebruik, de uitspraak, de herkomst (etymologie), biografische informatie bij eponiemen en verwijzingen naar verwante begrippen vermeld. De auteur van dit naslagwerk is Dr. H. Pinkhof .
Het Bouw – en Vastgoedlexicon (2015), geschreven door Hendrik Leurs, is een compleet naslagwerk voor de bouw en het vastgoed en het bestrijkt zowel het technische als administratieve, juridische en financiële vlak. Je vindt er een verklaring van veel voorkomende en minder frequent voorkomende vaktermen met betrekking tot vastgoed, bouw, renovatie, nieuwbouw, bestaande en historische bouw(onder)delen.
In het Reclame woordenboek (1987) zijn 900 relevante termen van de reclame en marketing alfabetisch gerangschikt en verklaard. Dit boekje is in eerste instantie bedoeld voor hen die regelmatig met reclamemensen moeten communiceren en voor wie het technisch jargon niet altijd even duidelijk is. Het kan echter tevens een handige vraagbaak zijn voor vakmensen. De auteur van dit werk is Frans van Lier.
Jaap Zeeman is de auteur van Het klokkenlexicon (2011). Dit werk bevat een overzichtelijke alfabetisch gerangschikte verzameling van vrijwel alle gebruikelijke termen en begrippen die bij liefhebbers en professionals in gebruik zijn. Door de vertaling van bijna alle trefwoorden in het Frans, Duits en Engels, wordt vakliteratuur in deze talen toegankelijk gemaakt voor iedereen die geïnteresseerd is in klokken en horloges.
In Biologische encyclopedie (1974), van de hand van G. Th. van Kempen worden bijna 5000 begrippen uit de biologie, van 24-d tot aan zenuwweefsel, haarfijn toegelicht.
Ensie, opgericht in 1946, maakt kennis gratis toegankelijk voor iedereen. Steun Ensie en word vriend.
Laat een reactie achter